GALLERIROND hösten 2005


Lars Hansson
 
 
 

Skulpturer i vit marmor och granit samt målningar visar Lars Hansson.

– Jag är egentligen skulptör och jobbar mycket på konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän, berättar konstnären som utsmyckat flera torg i hemstaden Göteborg.

Det tredje benet i verksamheten är tecknandet.

 
 
– Jag har byggt upp en verkstad i Kavalla, i Svenska institutets (Aten-institutets) hus, detta med Henning Mankellpengar. Det hade varit verkstad tidigare men den var nerlagd. Mankell brukade sitta och skriva i huset, berättar Lars Hansson.
– Jag arbetar med tassosmarmor som kommer från ön med det namnet utanför Carara, fortsätter han och visar mot ett av sina hästhuvuden, namngiven Hästens spann efter förelagan på British Museum i London.
– Den är så vit och ser ut som gips. Så fin. Blir det inte bra så förgyller jag den, skämtar han och pekar på ett förgyllt hästhuvud.
– All skulptur i forntiden var bemålad och förgylld.
På hemmaplan är det mest granit han arbetar med och som göteborgarna möter ute på stan, bland annat i form av upp till fem meter höga skulpturer på Karlaplatsen (Länsmansgården), Brunnsbo torg och Trädgårdsföreningen.
En utdragen slät form i granit vilar i ett fönster, kan vara en propeller eller en vinge.
– Man uppfann propellern efter vingen. Den har hetat Ikaros, nu heter den Vingen, påpekar han.
Mycket i hans konst springer fram ur tecknandet.
– Jag tecknar mycket, det är mitt vapen. Jag drömde att om jag bara skulle ha penna och pennvässare skulle jag klara mig.
Safarirally kallar han en skulptur med tre fordon i full fart på en stensockel av ökenlandskap, med konturer av stora djur på sidorna.
– Bilarna kör över en flock elefanter.
I systerobjektet Nordpolssafari åker en gubbe släde, utskuren i ben, omgiven av små flisor marmor och ett granitberg på en spegel.
Det är ofta ett mått av humor och en nyfikenhet i hans konst.
– Lite bus, säger han själv.
Ett exempel är bilden av hälsans gudinna i den grekiska mytologin med kapsyler från ouzo- och rezinaflaskor som ögon i glasögonen.
I Bohuslän arbetar han just nu med en stor sköldpadda i en labyrint för Djupedals förskola i Härryda. Skalet är i kolmårdenmarmor, fötterna och huvudet i brons.
– Barnen ska klättra upp och åka kana ner.
En skulptur av kvinnobröst handlar om Caesar som tvångsgifte sig med Kleopatra, som i sin tur blev förgiftad.
Målningarna tar denna gång en stor plats i hans konstnärskap.
– De här fyra som jag gjorde i Grekland betyder mycket. Bilderna är från Naplion och ett hotell kallat Otto efter den första riktiga kungen i Grekland. Jag höll på med dem jättelänge, målade om, målade över och tog tillbaka.
 
 
– Jag är så intresserad av färgen och får hålla på och laborera. Där det är som mörkast gör jag det som ljusast. Jag försöker höja livets kvalitet genom att öka kontrasterna, ställa något varmt mot något kallt. Bryter ut granatäpplen, min favotitfrukt, ur bilden.
– Granatäpplet är en sådan spännande frukt. I Granada i Spanien är det stadens symbol. Och citronen är så läcker. Ger associationer till vad som helst, ett bröst eller till livets tår. Jag är intresserad av citronen som form. Den är mjuk och användbar, härlig och farlig. Får man den i ögat så gråter man.
Åter till skulpturerna där hästen är ett favoritmotiv.
Jag har gjort Pegasus, hästen som inte kunde flyga. Hästen är en stark symbol. Men det är inte så viktigt vad man väljer.
På plats i Grekland gör han teckningar med färganteckningar som i det svenska vintermörkret i ateljén på Smedjegatan blir till målningar.
Lars Hansson har gått Slöjdis, Kunstakademien i Köpenhamn och Valand. Han bor i en ateljélägenhet på Klarvädersgatan i Biskopsgården.
 
 
 
JAN BERGMAN