Hemland? av Göteborgsoperans Danskompani

Dansverk med koreografisk sprängkraft

t.o.m 16 november 2012
Delphine Boutel, Israel Aloni, Heather Telford, Matthew Foley i Mama, I´m Coming Home. Foto: Urban Jörén

Den gamla folklåten Show me the way to go home dyker osökt upp och fastnar i huvudet när jag ska sammanfatta upplevelsen av föreställningen Hemland?  Tror dock inte den fanns med bland de många anspelningar på musikstycken ur världsrepertoaren från hårdrock till country till folkvisa med mera, som likt ett potpurri ackompanjerar dansverket Mama, I´m coming home av en instrumentalkvartett runt sångaren Timo Nieminen på en liten estrad uppe på scenen. 
Mest känd ljuder hiten Somewhere over the rainbow, som Hawaiis i alla avseenden stora  ukulelespelande sånglegend, Israel ”IZ” Kamakawiwo´ole, väckte oförglömligt liv i  på albumet Facing Future 1993.

Produktionsteamen bakom verken Mama, I´m coming home och Untitled Black, som Göteborgsoperans Danskompani gjorde bejublad världspremiär med den 13 oktober, har båda anknytning till Israel och torde därmed också ha en inte helt okomplicerad relation till temat Hemland?, som ju är grogrunden för hela föreställningen.


Satoko Takahashi, Israel Aloni, David Wilde i Mama, I´m Coming Home. Foto: Urban Jörén

Den moderna konstdansen är dessutom den konstform som väl mer än andra är internationellt rörlig, samarbetar och rekryterar medarbetare över hela världen.  De trettio dansare som medverkar i de två verken kommer från tretton olika länder, bara tre av dem från Sverige.  Att ha en sådan skara dansare, dessutom av världsklass, med sig på teman som identitet och hemmahörighet är ju helt fantastiskt. Det har också blivit till två dansverk med koreografisk sprängkraft, som brinner av lust och energi att förkroppsliga de existentiella frågor som framför allt uppstår i samband med frivillig eller ofrivillig immigration, frågor om längtan och drömmar, tillhörighet och identitet, frihet och ofrihet.


Per Svenner, Daniel Wejdin, Pär Ejeroth, Timo Nieminen och Delphine Boutet i Mama, I´m Coming Home. Foto: Urban Jörén

Guy Weizmans och Roni Havers verk  Mama, I´m coming home får hela scenen att sjuda av fysisk utlevelse i en mycket krävande och varierad koreografi i högt tempo, stor inlevelse, intelligens och mycket humor. Dansen är som musiken hämtad ur alla upptänkliga stilar från akrobatik, hip hop, klassiskt, folkdans, sällskapsdans… Allt mot en scenografisk fond av infällda speglar som får kalejdoskopisk effekt. Dräkterna bygger fantasifullt på både mångfald och likriktning. Inte en dräkt är den andra lik men är överlag gjorda i djurmönstrade tyger, tänkt som ett ”metaforiskt och visuellt kamouflage”, enligt kostymdesigner Slavna Martinovic.


Ensemblen i Untitled Black. Foto: Urban Jörén

Sharon Eyals och Gai Behars verk Untitled Black skapar i alla avseenden en kontrastverkan genom att vara koreografiskt homogen och sammanhållen med ett kroppsspråk och en klaustrofobisk gruppgemenskap som får mina associationer att bana sig väg till folkliga rituella handlingar, till spaning och jakt, särskilt med den monotona slagverksdominerade tonkonsten därtill. I en magifylld slutscen tycks dansarna sammanfogade likt en gigantisk spindel i vars innanmäte en av dem försvinner. Det är högst symboliskt. Här har alla dansare också likadana kostymer, med små könsrelaterade variationer, i en glittrig lätt humoristisk och futuristisk design. Det inger stolthet att Göteborg har ett danskompani av den kalibern. Inte en plats borde stå tom på de få föreställningar som ges. 
BRITT NORDBERG


Fakta
Föreställning: Hemland? av Göteborgsoperans Danskompani
Scen: Göteborgsoperan
Verk 1: Mama, I´m Coming Home
Koreografi: Guy Weizman och Roni Haver
Scenografi: Ascon de Nijs
Ljusdesign: Wil Frikken
Kostym: Slavna Martinovic
Musik: David Dramm
Musiken: Henrik Cederblom, Per Svenner, Daniel Wejdin, Pär Öjerot och Timo Nieminen
Dansare: Angelina Allen, Israel Aloni, Anna Altes, Matthew Foley, Delphine Boutet, Andrzej Glosniak, Micol Mantini, Satoko Takahashi, Toby Kassell, Heather Telford, Moritz Ostruschnjak, Harumi Terayama, Percevale Perks, Angela Herenda, David Wilde


Verk 2: Untitled Black
Koreografi och scenografi: Sharon Eyal och Gai Behar
Ljusdesign: Avi Yona Bueno
Kostymdesign: Maayan Goldman
DJ: Ori Lichtik
Dansare: Olivia Ancona, Jubal Battisti, Chiaki Horita, Gon Biran, Rebecca Hytting, Roderick George, Janine Koertge, Dan Langeborg, Douglas Letheren, Bobbi Smith, Leo Lerus, Danielle de Vries, Fan Luo, Lotem Regev, Tom Weinberger