Teater Tidlös - Gästabud på borgen Gälakvist

Anders Järleby i Brechts anda

Föreställningen visas i Fornbyn i Skara förutom den gångna helgen även 22-25 augusti och 29-31 augusti 2012
Gästabud på borgen Gälakvist

Det finns en fin tradition av teater i tält i Skaraborg. I Fornbyn i Skara har vi genom åren kunnat se  föreställningar som Lars Forsells Värdshuset  Haren och vråken,  Shakespeares Ungherrar från Verona, Goldinis Gruffet i Chirozza. Förra och förrförra åren spelades en specialskriven pjäs om Birger Jarl. Då stod tältet vid Varnhems klosterkyrka där Birger Jarl ligger begravd. Pjäserna har framförts av en lös konstellation av proffs och amatörer som gått under namnet Teater Pegasus. Efter två år med Birger Jarl tycker man att det namnet är för knutet till det projektet så kärnan i  teatergruppen arbetar nu vidare under namnet teater Tidlösa.  Med den konstellationen har man i år gjort en ny lokalhistorisk pjäs; Gästabud  på borgen Gälakvist.

Med ösregnet ettrigt knattrande mot tältduken fick jag se en rolig, underhållande och dessutom lärorik pjäs med ett klokt pedagogiskt grepp och framför allt en kul scenisk form. Det blev en helkväll i det mysiga teatertältet.  Blandningen mellan proffsskådespelare och över hövan spelglada amatörer fungerar. Genom att de är medvetna om varandras fördelar och brister gör de varje föreställning till ett vinnande lagarbete.
    Medeltidens historia är komplicerad och källmaterialet, särskilt det från den aktuella samtiden, är både magert och ibland motstridigt. I den här pjäsen väljer man den av källorna som har största underhållningsvärdet. Det är bra. Den blir en tillräckligt bra historiemunsbit ändå.Gälakvist ligger bakom busstationen i Skara. Borgen var en viktig del i maktstriderna kring Birger Jarl. Skara,  Lödöse och Sigtuna var de enda städerna i Sverige på den tiden. Och Skara blev Sveriges första domkapitel.  Kyrkan var viktig och Birger Jarl ville bygga upp något motsvarande på den världsliga sidan.
   Gästabud på borgen Gälakvist är skriven och regisserad av motorn bakom tältteaterprojekten, Anders Järleby.  Han har i sina olika roller genom åren skaffat sig en gedigen kunskap som nu när han är pensionär är en omistlig kunskapskälla på den lokala teaterscenen. Han har disputerat i teatervetenskap. Och han har bland mycket annat jobbat på flera teatrar och varit rektor på Skara Skolscen fram till sin administrativa pensionering.


Gästabud på borgen Gälakvist

-Jag har skrivit ett tiotal teaterpjäser. Den här är den bästa. Jag gillar blandningen av musik, teater och dans. Och det är så roligt att dyka ner i sin lokalhistoria. Och ha ett nära samarbete med en så bra grupp av både proffs och amatörer. 
    Årets föreställning  är en fristående fortsättning på pjäsen om Birger Jarl. Nu är det jarlens två söner Magnus och Valdemar det handlar om. Men Birger Jarl är hela tiden närvarande, hans ande svävar över skeendet både bildligt och bokstavligt.


Gästabud på borgen Gälakvist

- Det började med en liten skrift av Dick Harrison. Den väckte intresse och fick mig att börja gräva. Alla händelser i pjäsen har källstöd. Men helheten är min egen. När olika källor berättar olika och motstridigt har jag som dramatiker tagit mig friheten att välja den källa som tillför det största underhållningsvärdet. 
    Vad kan vi människor av idag lära oss av den här pjäsen?
-Man känner nog igen frågorna om nationalism och främlingsfientlighet. Och frågorna om centralism och demokratiskt underskott. Bland mycket annat.  Det är alltid bra att man får exempel på att idéerna och motsättningarna går igen. 
-Bertolt Brecht är en av mina stora förebilder. Jag tycker som han att en pjäs ska ha ett tydligt budskap. Men framför allt ska teater vara underhållning.


Gästabud på borgen Gälakvist

Pjäsen har Järlebys kännemärken, hans blandning  av proggteatergrepp, politik och känslor, av berättare, spel, sång och musik. Det känns brechtskt. Anders Järleby är en aktad Brechtkännare. I fjol kom hans bok om Brechts dramaturgi;  Inlevelse och distans. Han har också varit inspiratör och rådgivare till Stockholms stadsteater i ett Brechtprojekt.
    I Gästabud på borgen Gälavik finns flera exempel på den av Brecht så omhuldade  ”verfremdungseffekten” , när pjäsens illusion medvetet  bryts och skådespelarna vänder sig direkt till publiken. Och på slutet en kombination av progg och Brecht, när man vänder sig till publiken med en diskussion om hur det man lärt sig har bäring på våra liv idag.


Gästabud på borgen Gälakvist

Vad handlar då pjäsen om? Den handlar om maktkampen mellan Birger Jarls söner Magnus och Valdemar, som avsatte varandra och tillsatte sig själva på löpande band.
-Men som alltid finns det intressanta bakom det yttre skeendet. Där handlar det om intressekonflikter mellan maktgrupper som adeln, kyrkan och vanligt folk, om misstänksamhet och angiveri, om kvinnornas ställning och inflytande och förhållandet mellan generationer.
    Det är en episk berättelse där musik och dans får ta vid där orden inte räcker till.
-Så episk den är har vi ändå gjort pjäsen icke naturalistisk och brutit upp t e x rummets och tidens realism. Vi arbetar med klipp som i filmen. Ena stunden är man i Gälakvist. I nästa scen är man någon helt annan stans.


Gästabud på borgen Gälakvist

Det är 23 personer på scenen. Av dessa är ett tiotal professionella skådespelare, som gärna återkommer till de här tältprojekten.

 
Vad händer framöver för teater Tidlös och Anders Järleby?
-Vi har talat om att sätta upp en pjäs av någon av de största. Vilka de är? Shakespeare, Tjechov och Brecht förstås. Och så har vi blivit bitna av lokalhistorien och dess dramatiska möjligheter som gett oss en så stor och välvillig publik. Så jag tänker mig en fortsättning, en tredje del. Den ska handla om den tredje generationen av Bjälboätten.
Text och foto: BO BORG


Teater Tidlös
Gästabud  på borgen Gälakvist
Manus och regi m m: Anders Järleby
Medverkande: Göthe Norehäll, Håkan palm, Christer Arvidsson, Eva Ahlberg, Jesper Andersson, jan Sörman, Kia Skog, Ingahlill Wagelin, Maria Grahn, Bengt Andersson, Emmanuel Blom, Peter Larsson, Filip Hallbäck, Vendela Wadenbäck, Christer Nilsson, Marcus Jillersberg, Emelie Carlstedt, Elsie Pärnänen, Miguel palm, Samuel Hellström
Musikgruppen Ambrosia


Föreställningen visas i Fornbyn i Skara förutom den gångna helgen även 22-25 augusti och 29-31 augusti. Den visas också i Forsvik och Lödöse.