Se Livet ufffd Bilder av Lennart Nilsson

90-årige Lennart Nilsson
jagar nya spännande projekt

Läckö Slott t.o.m 26/8 2012
Lennart Nilsson Foto: Bo Borg

På Läckö slott visas över sommaren bilder av den svenska fotografen och internationella superstjärnan Lennart Nilsson. Han räknas på goda grunder som en av världens mest framstående fotografer. Som ett exempel på hans position och betydelse kan nämnas att när den obemannade rymdfarkosten Voyager gör sin eviga resa genom solsystemet och ut i universum har den med sig artefakter från vår jord som ska peka ut hurdana vi är. Bara det allra bästa av det vår kultur skapat har valts. Där finns sida vid sida med Beethovens mästerverk bilder Ur Livets uppkomst av den svenska fotografen Lennart Nilsson förvandlade också till ljudsignaler. Och undra på det. Hans bilder av människans tillblivelse från befruktningen fram till födelsen är helt unika.

Den idag snart nittioårige Lennart Nilsson är inte bara en pionjär inom medicinskt foto. Han är en fotojournalist i yppersta världsklass och har gjort flera uppmärksammade bildreportage bland annat i anrika Life Magazine på den tid då tidskriften stod på topp. Ett berömt reportage handlar om FNs dåvarande generalsekreterare Dag Hammarsköld.


Lennart Nilsson Foto: Bo Borg

Han har fått oräkneliga priser, bl a (förstås höll jag på att säga) Hasselbladspriset och han har utnämnts till hedersdoktor vid Linköpings Universitet. Inte illa av en autodidakt! (”jag är ej förstörd och det är bra”, säger han om att vara självlärd.) Hans stora reportage har getts ut i bokform och böckerna har sålts i stora upplagor och flera av dem kommer ständigt ut i nya upplagor. Han har också gjort en bild till hundrakronorssedeln.

Förutom att han har en benådad fotoblick och ett outtröttligt tålamod har han också experimenterat fram nya tekniker till flera av projekten. Just samarbetena med forskare har varit både nyskapande och framgångsrikt. I samband med utställningen på Läckö slott fick Zenit ett samtal med den ovanligt vitale nittioåringen.


Foto: Lennart Nilsson

– Först som sist, det är en stor ära att få ställa ut på anrika Läckö slott. De arbetar ju med väldigt speciella utställningar. Just den här utställningen var inte min idé. Det finns en färdig utställning med mina bilder som ställdes samman av Fotografiska till deras invigningsutställning 2010. Den har tidigare visats också i Berlin och Umeå och efter Läckö ska den vidare till Dresden. Grunden är Ett barn blir till, de bilderna tycks intresset aldrig ta slut för. Vi har till och med tagit fram en ny uppdaterad upplaga av boken, den femte.


Foto: Lennart Nilsson

Är du fortfarande aktiv som fotograf? Du är ju ändå nittio nu.

– Jag är absolut aktiv och arbetar med full kraft. Jag jobbar med ett mångårigt och omfattande projekt tillsammans med forskare på Karolinska institutet. Det handlar om bilden av bakgrunden till cancer, hur normala celler går över till att bli cancerceller. Vi följer cellerna och bilderna visar hur de förändras.  Det är ett slags grundforskning till en kommande bok.
    På utställningen visas fantastiska bilder av en över två miljoner år gammal växt. Historien svindlar och skönheten är bedövande.
– Det är ett tredimensionellt fossil som hittats i Skåne. Forskare tog kontakt med mig och vi startade ett samarbete. Vissa av bilderna är i färg, andra är färglagda med högsta vetenskapliga sakkunskap och autenticitet. Det är elektronmikroskopbilder. Färgläggningen och färgsepareringen har gjorts av Gillis Hägg.


Foto: Lennart Nilsson

Han har också fotograferat de senaste tre kungahusen och de officiella bilderna på Kungens och Silvias bröllop.
– Det är egentligen ingenting alls speciellt. Vi har lärt känna varandra. Och som fotograf är man alltid beredd att anpassa sig till vad man ska uppnå. I vissa av bilderna har vi jobbat med modeller först, så att det tekniska har varit färdigtestat innan vi fotograferat kungligheterna. 
    Men inte kan du väl be kungen hålla in magen innan du knäpper om det skulle behövas!?
– Det skulle jag inte göra med dig heller Bo. Jag vill att det ska vara en ton av vänlighet i fotograferandet. Och bildernas innehåll är alltid det viktigaste och det måste man anpassa sig efter.
    Men hur är det med semesterbilder nu på sommaren till exempel? Tar du sådana också?
– Visst, det är klart. Som fotograf väntar jag alltid på den rätta bilden. Jag gör det så här års på landet och tar sommarbilder på barnbarnen.


Foto: Lennart Nilsson

Kan du ge oss vanliga fotografer något tips?
– I grunden fotograferar jag nog som du. Det är de enkla, oarrangerade bilderna som fungerar bäst. Idag är tekniken ett mindre problem. Det handlar bara om att se och vänta. Då kommer de bra bilderna. Och det gäller att inte sätta sig på några höga hästar. 
    I samband med årets invigning på Läckö slott arrangerades en anordning med bl a en skylift. Högt där uppifrån fotograferade Lennart Nilsson publiken och slottet. Ett unikt minne som Zenit är ett av de fösta media som får tillfälle att publicera. En bild som förstås är en raritet för Läckö slott.
    Vad händer härnäst för denne vitale senior som alltså fyller nittio år den 24 augusti?
– Vi ska jobba med en tvåtimmars dokumentär för SVT.
    Hans släkt kommer från Västergötland och en del ska filmas i Mockeltorp.  Och den nya boken Att se är att veta utkommer i augusti. Bland mycket annat.
– Jag vaknar glad och nyfiken varje morgon på jakt efter nya spännande projekt.
BO BORG (text och porträttbilderna på Lennart Nilsson)
Övriga bilder Lennart Nilsson