Carina Wahlström

Viktiga motsatspar

Kontroll och frihet

Galleri Stockselius, Skövde 14 – 29 april 2012
Carina Wahlström

Carina Wahlström ställer nu ut separat på Galleri Stockselius i Skövde.   Där visar hon ett stort antal nya målningar i den speciella stil hon utvecklat. Spänningen i bilderna byggs upp av pulsen mellan det rätlinjigt ordnande och stråk av fåglar som står för frihet och flykt.

Carina Wahlström är född och uppvuxen i Skövde, men numera är hon bosatt och verksam i Göteborg. Hon har två huvudsysslor, sjuksköterska och konstnär – en strukturerad och en friare aktivitet som hon tycker kompletterar varandra. Ordparet kontroll och frihet återkommer ofta som ett energiskapande motsatspar som tycks vara viktigt för henne i både livet och skapandet.


Ändhållplats

Carina Wahlström har alltid varit intresserad av att teckna och måla. Hon gick ett år på  Skövde Konstskola direkt efter gymnasiet, en bred grundläggande konstnärsutbildning som gav mersmak. Året efter gick hon vidare till grafiklinjen på Domens konstskola 2000–2002, därefter ett års grafikfördjupning på Valands konsthögskola.
-Konstgrafiker är ett epitet som passar mig. Jag har också jobbat mycket med linoleumsnitt och en del koppargrafik.  Jag är intresserad av det svartvita grafiska uttrycket. Så jag gjorde gärna bilder av zebror som har ett distinkt grafiskt uttryck.


Lofoten

Efter några år gjorde hon ett längre uppehåll från konsten.
–Jag tröttnade helt enkelt. Så jag utbildade mig till sjuksköterska.
Men de konstnärliga idéerna fortsatte att komma när hon jobbade med sjukvården. När hon skulle ta upp konsten igen blev det i hemmet. Och då var det enklare att jobba med måleri.
–Jag såg en annons om Skaraborgssalongen och lämnade in några målningar som accepterades av juryn. Och när både Skövde Kommun och Västra Götalands regionen köpte målningar där kändes det uppmuntrande.  Lusten kom tillbaka. Min sambo, som också är konstnär, uppmuntrade och sporrade. Och nu är jag igång på allvar igen.


Påfågeln

Carina Wahlström arbetar i akryl i en stram färgskala.
–Jag inspireras av miljöer omkring mig. Jag har gjort många bilder från Mölndal där jag bor.  Och från Lofoten. Jag fotograferar först,  sen börjar ett arbete med att lägga till och dra ifrån.
Hennes bilder skapar ett spel mellan det strama och det lössläppta.
–Jag gillar raka linjer. Det ger struktur och fasthet i kompositionen. Jag har definitivt ett konstrollbehov över bilderna.


Skator

Fåglar är ett återkommande motiv.
–Jag gillar fåglar för deras form. När jag jobbade med grafik blev det gärna skator. Jag söker mig gärna till det grafiskt svartvitt distinkta.   Men nu vill jag ha in mera färg i bilderna. Då räcker det inte med skatorna. Som tur är finns det många kul fåglar med spännande färgställningar.
–Jag skissar inte. Jag tänker fram mina bilder. Sedan börjar jag på flera målningar samtidigt. Jag söker mig fram i målandet. Det är en stämning jag vill åt, tror jag.


Trettioårskrisen

En av målningarna på utställningen har titeln Trettioårskrisen.
–Det är ett självporträtt där massor av fåglar flyger ifrån mig. Det är symboliskt förstås. Det handlar om känslan av att tiden går fortare. Man måste ta tag i sitt liv och tänka på vad man vill hinna med
Fast hennes stil är realistisk med fotot som bas jobbar hon vidare mot stilisering och både förenkling och komplikation.
–Det ska vara lätt att i mina bilder se på de synliga, men också de osynliga linjerna. De stramar upp. Jag vill lyfta fram och betona det man inte ser. Men visst är det föreställande, litet åt det fotorealistiska. Men jag drar mig mot det friare och mera lössläppta. Jag vill ifrån mitt kontrollbehov. Därför är det skönt att jobba lite snabbare och friare ibland.
Det finns en dämpad melankoli i flera av målningarna.
-Sån är jag. Jag lyssnar hellre än jag pratar. Och jag målar hellre än jag förklarar.
Var kommer inspirationen ifrån?
–Jag går igång på att läsa. Jag har just läst Just Kids av Patti Smith. Den gav många tankar om konstens villkor. Och så får jag mycken kraft ur andras konst. Särskilt Lena Cronqvist och speciellt då självporträtten. Och när jag började måla var det Ola Billgren. I grafiken är det Sven Ljungberg och Palle Nielsen.
BO BORG


Rödljusen, efter regnet

Galleri Stockselius, Skövde
Carina Wahlström
Målningar
14 – 29 april  2012