Catrin Serck-Hanssen

Tråden som följeslagare

AlterEgon – 14 april–6 maj 2012 Galleriet, Konstepidemin, Göteborg
To do Un do Re do

To do, un do, re do – blir som ett mantra i Catrin Serck-Hanssens utställning. Den visar måleri i olja och akvarell, collage, objekt i ståltråd, skulpturala tämjda trädstammar.
– Tråden är fortfarande viktig, säger hon.

Hon sökte in vid HDK, textil konst, men kom inte in. Det gjorde hon däremot på Valand, där hon utbildade sig mellan 1978–1983.
Catrin har tidigare ställt ut på Konstepidemin. 2009 lät hon solrosor växa ut horisontellt i liggande hinkar. En process, där förändringen visade hur olika vi kan se på ett visst fenome


En del av Folkkonst

Naturen finns definitivt här i målade trådtrassliga blommor, favoritpelargonier, blommiga mönster, subtila nävercollage och björkar och granar som fått mänsklig anknytning, några benämnda Folkkonst. 

Kvistar samlas, fragment sammanfogas, tämjda delar målas i grundfärger, ibland i blodrött.
Målningarna har ytstruktur, men här och var finns öppningar, som ger en rytm eller spänning.
Tittögon – bönformade öppningar – ger olika perspektiv och vidgar vyerna mot granar som vajar och rottrådar som löper som stygn. Överraskningsmoment vitaliserar.


Catrin vid Sammelsurium

–Tråden är fortfarande viktig. Den följer mig.
Kanske mest påtaglig är den i verket ”Sammelsurium”, en ståltrådsskulptur med insnärjda lampskärmar, där själva formen böljar som en toppig cypress. 
”Where was Thombly” är en målning med praktfulla pionrosor och rinnande färg som bakgrund. 
– Jag ville se Cy Thomblys verk då han ställde ut på Moderna Museet i Stockholm tillsammans med Turner och Monet hösten 2011, men så blev det inte. Den stora ”rosmålningen med ett japanskt poem” var hans mest dominerande verk där.


Ljust och Fräscht

Här och var syns övermålningar.
– Det är alltid lättare att måla över något än att stå framför en vit duk.
Verket  ” Ljust och fräscht” visar konstnärens transformation av de aktuella inredningsidealen. Här finns humor och ironi. Väskdebatten och hundutstyrslar reflekteras i hunden med blommorna i ”Vuitton och Gucci”. Jycken heter också Gucci. Den målningen såldes direkt till Västra Götalandsregionen tillsammans med tre andra.


”Vuitton och Gucci”

Vem är du? – Alter ego och identitet – är ett allt viktigare tema. Cat  rin är ditskrivet vid ett växthus med pelargon i ”ID-handling”. 
Uttrycken i AlterEgon är många. Men är det inte så att vi ser olika på saker och ting under
skilda tillfällen? Är det så som Brecht skrev ”Jag älskar folk som ändrar sig för att de skall kunna förbli sig själva!”?

MARIANNE ERIKSON