NEWOPERA CO - CIRKUS

Briljant envig med en laddad text

 
SPELAS 20, 21, 22, 27, 28 & 29 APRIL 2012 KL 19 PÅ ATALANTE
Sofia My Fryklund i nyoperan Cirkus på Atalante. Foto: Niklas Rydén

Det är ett länge levt och tämligen säreget livs erfarenheter, drömmar, lycka, sorger, besvikelser och vrede, som kvinnan på scenen låter detonera i kronologisk oordning ömsom som sång, ömsom som talad monolog och ömsom i skriande utbrott.  Det börjar aningen skört men växer allt mer till ett storslaget samspel mellan röst och instrument.

Sofia My Fryklund är inte operasångerska, vilket är en förutsättning, utan har sin sångliga hemvist i jazz och pop och medverkade också i en av Niklas Rydéns två tidigare nyopera-produktioner, Vi i Villa, som jag dock inte sett. 


Sofia My Fryklund i nyoperan Cirkus på Atalante. Foto: Niklas Rydén

I Cirkus ansluter Rydén sig till en kabarétradition, där tangon utgör ett kitt i den musikaliska stilblandningens täta skiften. För att vara nyskriven klingar musiken välbekant och frigör därför uppmärksamhet för Sofia My Fryklunds smått surrealistiska berättelse om sitt livs stora förluster - föräldrarna, cirkuslivet, mannen hon älskade och hatade, barnet hon aldrig fick… Och på samma sätt som tangon går igen i musiken har 50-talsstjärnan Doris Days livsöden gjorts till en genusrelaterad resonansbotten för berättelsen.


Sofia My Fryklund som ensam ”Cirkus”-artist på Atalante. Foto: Niklas Rydén

Det är inte bara en envig med en drygt halvannan timmes text som Sofia My Fryklund  genomför med briljans och som stundtals riktar sig direkt till den döda mannen i hennes liv.  Hon gör det dessutom med en alldeles självklar och avspänd scennärvaro.  Det är en text, stundom på gränsen till poesi, som i all sin svärta och trots sitt extrema innehåll rymmer  allmängiltiga frågeställningar om livet och samhället. Att Eva Ingemarsson varit vägledande i det koreografiska språket är uppenbart men så naturligt anammat att även en utstuderad rörelse eller överdriven gångart faller sig höra naturligt hemma i den litterära kontexten och det scenografiska ramverket.  Så skynda och upplev!  

Cirkus ges nio gånger t.o.m 29 april. 

BRITT NORDBERG


Cirkus – nyopera på Atalante

Libretto/musik/regi:  Niklas Rydén
Regi/koreografi: Eva Ingemarsson
Sång: Sofia My Fryklund
Scenografi/kostym: Cajsa Branchetti Hallberg
Musiker: David Sperling Bolander (piano), Karin Wiberg (violin), Johannes Bergion (cello), Ebba Westerberg (slagverk)