Kerstin Olsson

Färgrika motiv som också blottar sår

14 april – 6 maj 2012 Pannrummet och Bergrummet, Konstepidemin, Göteborg
Kerstin Olsson vid ”Murbiten” i ateljén.

Kerstin Olsson är känd för sina lysande färger. Hon säger själv att hon gått i världens bästa färgskola. Det var den tid som hon jobbade som designer och ritade mängder av mönster för Bohus Stickning 1958–1969. 
– Jag fick leva ut där! Orange och chockrosa tillsammans var då något omskakande.

År 1983 for hon för första gången till Japan med anledning av att en bok om nordisk stickning lanserades. Japan stannade i Kerstins minne och flera applikationer med motiv från landet tillkom under 80-talet. De skildrar atombombskatastrofen i Hiroshima och Nagasaki. Motiven i hennes ”Minnesbitar” i utställningsrummen på Konstepidemin hänför sig delvis till dessa händelser. Av de många olika tyger hon samlat under åren har hon sammanställt bilderna ”Spricka”, ”Taktegel” och ”Murbit”.


”Taktegel” i Pannrummet

En rosa spricka, lik en skarp blixt, skjuter fram under porträtten av föräldrarna. Här har Hokusais träsnitt ”Sommarskurar nedanför berget Fuji” delvis varit förebild.  ”Taktegel” alluderar på en bit taktegel från atombombskatastrofen i Nagasaki 1945. 
En sådan skärva, funnen 400 m från epicentrum, skickades till Kerstin från en vän i Japan.
Skrovlig, bränd tegelyta kontrasterar mot sammet och siden i blodrött och ett rustikt vävt bottentyg från Kerstins utbildningstid vid Konstindustriskolan.


”Spricka” i Pannrummet

”Murbit” skulle kunna vara en bit av Berlinmuren med spår av klotter. Men hur många murar har inte fallit i frihetskamper?


”Inez” t.v. och ”Astrid” t.h. i Bergrummet

I Bergrummet framträder de svart-vita applikationerna ”Inez” och ”Astrid” distinkt mot stenmuren. Betraktaren kan urskilja Chaplin, Einstein, Marilyn, Nina Hagen, Joakim Thåström och drottning Astrid av Belgien – född i Sverige. ”Inez” var den kända textildesignern med efternamnet Svensson.
Banantyget för IKEA minns väl de flesta? Musik och tyger väcker många minnen!
MARIANNE ERIKSSON