Emil Z Ekberg

Efter katastrofen 

 
3-25 mars 2012 Mors Mössa
Each of Us is, Finally, Alone, collage, teckning, blyerts av Emil Z Ekberg

Fyra stora detaljrika svartvita bilder av en driven tecknarhand med ett och annat inslag av collage visas nu på Galleri Mors Mössa i Göteborg. Konstnären heter Emil Z Ekberg, född 1985 i Ängelholm, bor och arbetar i Malmö och avslutade förra året sina studier vid Malmö konsthögskola, är representerad på Malmö konstmuseum och en av Ellen Trotzig stipendiaterna 2011.

De bilder han nu visar i Göteborg har en hemmahörighet i science fiction-filmens och tecknartraditionens världar men ingår också i en postapokalyptisk genre. Det gäller framför allt hans två senare verk, som så uppenbart skildrar ett tillstånd efter en katastrof av något slag – kärnvapenkrig, miljöförstöring, massvält, epidemi.


Misbegotten Paradise, collage, teckning, blyerts av Emil Z Ekberg

I den av bilderna som givit namn åt utställningen, Each of Us is, Finally, Alone, liksom i den kallad Misbegotten Paradise är det postapokalyptiska temat tydligt. Den förra skildrar ett par totalt ödelagda moderna hyreshus med ett par kvaddade bilar i gatubilden. Man ser också hur naturen i form av ett noggrant skapat collage likt murgröna håller på att ta över en del av ena byggnaden, liksom att växtligheten också är på väg upp genom sprickor i asfalten. Lite enligt tema ”naturens hämnd” för att återkoppla till en filmare som Stefan Jarl.  Kompositionen är välavvägd och hantverket utomordentligt. Det gäller också den senast gjorda bilden Misbegotten Paradise, som visar en motorväg som i ena riktningen ligger totalt öde sånär som på en enda bil, medan den andra trefiliga riktningen är igenkorkad av en kö av bilar och bussar, uppenbarligen förorsakad av en flyktsituation men vars förare tycks ha övergivit sina fordon. Ett högt bergsmassiv reser sig i bildens fond och mellan det och vägen är fältet fyllt av en massiv jämnhög granodling som handlade det om en härskara på väg att ta över efter människorna.  Här ställs betraktaren inför verkligheter i starkt förfall på ett sätt som för tankarna till en äldre konstnär som Roj Friberg.
Om det i dessa två bilder handlar om ett efter katastrofen så kan två tidigare bilder, Alien Invasion och Robotic Catastrophe, ses som förstadier till dessa med sina actionfyllda scener. 
BRITT NORDBERG


Mors Mössa
Emil Z Ekberg
Each of Us is, Finally, Alone
3-25 mars 2012