Råttfångaren

Grym och skön kammaropera

Atalante t.o.m söndag 26 februari 2012
Monica Danielson som ministern i Råttfångaren. Foto: Kristin Lidell

Vad skulle Göteborgs kulturliv vara utan en gästspelsscen som Atalante med sitt vittgrenade nätverk av nyskapande konstnärer i de flesta genrer.  Så blev också Atalante scenen dit Piteå kammaropera och Musikteaterverket i Göteborg förlagt premiären på sitt gemensamma verk Råttfångaren, en laddad, grym och rik föreställning, en timme lång och sammansatt av tre delar i regi av Ola Beskow.  Själva operadelen är den sista, då George Benjamins  musikdramatiska verk Into the Little Hill från 2006 med libretto av Martin Crimp framförs av 15 musiker från Piteå med kammaroperans konstnärlige ledare Petter Sundqvist  som dirigent. Sjunger gör sopranen Lisa Gustafsson och mezzosopranen Monica Danielson. De agerar alla roller med stor inlevelse och klarar svåra vokala utmaningar på ett scengolv täckt av en symboltyngd matta av småbarnsplagg, tillverkad av Cajsa Branchetti Hallberg.

Into the Little Hill har samma förintelsetema som Bröderna Grimm-sagan Råttfångaren från Hameln men med en metaforik skruvad mot sentida företeelser.  Föreställningen inleds därför med en på väggen textad resumé av den sagan,  ackompanjerad av en trioversion av  Arnold Schönbergs verk Verklärte Nacht, förstummande starkt framförd av Johan Ullén, piano, Christian Svarfvar, violin, och David Gammelgård, cello. Med Tony Blomdahls nykomponerade elektroakustiska verk STAR däremellan bjuds ännu ett steg i den modernistiska musikaliska utvecklingen. Så skynda till Atalante och Råttfångaren. Nästa gång får man åka till Norrbotten för att uppleva detta verk.
BRITT NORDBERG


Monica Danielson och Lisa Gustafsson i det musikdramatiska verket Råttfångaren, som nu ges på Atalante. Foto: Kristin Lidell