Kulturhuset Komedianten

Komedianten
– Ett hus för alla

 

Kulturhuset Komedianten Engelbrektsgatan 7, Varberg
Skådespelaren Maria Lundqvist i en halsbrytande fars får kultur- och fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock att agera stövelknekt inför sin ”balett”.

Området utanför nya kulturhuset Komedianten vid Engelbrektsgatan 7 i Varberg var svart av människor när jag fem över ett lördagen den 14 januari  anlände för att bevista invigningen. Maken till uppslutning för en kultursatsning får man leta efter.  Maken till skådespelaren Maria Lundqvists bibliotekariefigur Sally får man också leta efter. Inbjuden att liva upp invigningen av bland annat ett nytt och uppdaterat bibliotek bar det iväg i en hisnande fars,  tydligt inspirerad av den nyligen avlidne skaparen av Kurtan-figuren.

Jag tror att merparten av den till tre tusen människor uppskattade publiken förr eller senare lyckades komma in i husvärmen efter den ganska långa proceduren innan band inte klippts utan en stor röd rosett lösts upp som tecken på att huset var invigt.
Färdigt stod det nu, ett 77 miljoners nybygge med bibliotek, konsthall, barnteaterscen, kafé ihopbyggt med den hundaråriga och k-märkta lilla vackra teatern från 1895 intill. En sammanslagning alltså av olika medier, en ko-mediant.


Hela staden tycktes på benen när ett nytt kulturhus, sammanbyggt med den gamla fina teatern, invigdes i Varberg.

Stoltheten gick inte att ta miste på, vare sig hos medborgarna i gemen, de anställda i huset eller politiker och tjänsteman som lotsat fram projektet. Eva Eriksdotter, chef för den nya konsthallen, minglade runt med ett leende på läpparna och kände sig ”otroligt nöjd”.
I vimlet fanns hennes kollega från Konsthallen i Bohusläns museum, Agneta von Zeipel, som tyckte utställningen var generös och rolig som en sammanfattning av 30 års konst. Själv öppnar hon på den 21/1 en hel utställning med Jan Håfström, som också har en egen vägg i utställningen i Varberg.


– Roligt få rita ett hus som verkligen är till för alla, sagt av arkitekten bakom Varbergs nya kulturhus, Lars Gauffin.

Idén till invigningsutställningen ”Konst är dyrbarare än korv” efter ett citat av konstnären Francis Picabias dadaistiska manifest från 1920, som förts vidare i ett 1980-talsverk av konstnärerna Carsten Regild och Rolf Börjlind, har förverkligats av de två curatorerna Ulf Kihlander och Ola Åstrand.  De har låtit ett par tre generationer svenska konstnärer med stråla samman under underrubriken ”50 år av populärkulturell voodoo i svensk konst”.
– Vi tyckte det var ett coolt namn, dels för att mycket av konst och kultur faktiskt bara är att ta för sig, alltså är gratis men också för att säga att konst inte kan jämföras med andra verksamheter, är inte mätbar.  Med underrubrikens voodo tänker vi på spirit, att sådant som vi i vid mening kallar populärkultur fortfarande är en källa till inspiration i samtidskonsten.
Med utställningen har curatorerna velat visa hur popkonsten fortsatt att göra avtryck från 60-talet till 70-talet och framåt till idag och tycker att det blivit en utställning som både ska roa och oroa.


Eva Eriksdotter t h, chef för konst och kultur i Varberg, i samspråk med konstnären Helene Billgren i mitten och t v chefen för Konsthallen i Bohusläns museum, Agneta von Zeipel.

Som företrädare för de 34 konstnärerna i utställningen trädde Helene Billgren fram och invigde själva hallen med humor och värme.
Hela vecka 3 pågår ett omfattande invigningsprogram med teater, konserter, föreläsningar, sagostunder, film mm och inte minst öppen verkstad i den nya Konstverkstan. Utställningen Konst är dyrbarare än korv pågår till 6 maj. En utförligare beskrivning av bygget och utställningen kommer att ges i nästa nummer av Zenits papperstidning som kommer ut den 1 mars.
Text och foto
BRITT NORDBERG