Revymakarna

Hairspray

Diana Fröström perfekt i rollen som Tracy om existentiella frågor i vår tid

Skövde Stadsteater - spelas lördagar och söndagar under januari 2012
Hele ensemblen, Foto: Philip Hovlin

Det är precis vad man bortskämt väntar sig.   Skövde har utvecklats till ett musikalcenter med både Revymakarna och Scenproduktion som skickliga producenter som nu sätter upp  3-4 lokalt producerade musikalföreställningar per år.  Det har gjort att vi fått en stor och allt mer kräsen skaraborgsk musikalpublik, som tycks trigga Revymakarna att ständigt ta sig an nya och krävande utmaningar.

Hairspray handlar om den stora existentiella frågan i vår tid, när ungdomar inte ska bli lokförare eller tandläkare utan ”kändis”. När det gäller att komma i TV är inga ansträngningar för små och inga medel för låga. I den här pjäsen handlar det om att vinna en misstitel. Pjäsen utspelas i det tidiga sextiotalets USA. Segregationen var vardag. Kvinnosynen var stenålders. Och de hårdsprejade frisyrbyggena är svåröverträffade i fåfängans vidlyftiga historia. Det handlar om samtidshistoria presenterad på ett lättsamt sätt i ord, dans och ton.


Föreställningens hjärtekrossare Peter Thorvald och ensemblen. Foto: Philip Hovlin

Revymakarna har en kärna av bra och rutinerade artister och kompletterar varje år med nya, bra som man är på att hitta talangfulla wannabees. Och det finns flera exempel på hur man tar hand om dem och hjälper dem att utvecklas och nå sin potential från barnroller och vidare uppåt. Det har skapat en väl sammansvetsad ensemble av talang.  Gamla som nya, unga som gamla ger järnet. Sådan laganda och sådant samspel ger resultat.


Föreställningens leading lady Diana Fröström. Foto: Bo Borg

I handlingens centrum står Tracy Turnblad, mycket bra spelad av Lidköpingstjejen Diana Fröström. Tracy är en böna med stor talang, så det krävs en böna med stor talang för att spela henne. Hon passerar alla hinder och tar sig igenom rasgränser och utseendefördomar. Diana Fröström är perfekt för rollen. Hon utstrålar livsglädje och talang, dansar bra och sjunger rätt schysst. Hennes entusiasm och spelglädje spiller över på rollen på ett välgörande sätt. Och hon är verkligen läcker i sin superspejsade konstfullt sprejade jättefrisyr som en hjälm mot alla oförståendes och missunsammas anfall.


Hairsprays kärlekspar Oskar Persson och Diana Fröström. Foto: Bo Borg

Ingen tant kan spela tant som Revymakarnas Erik Lund. Som Tracys mamma Edna är han klockren. Som vanligt frestas man säga, för här är han på mammas gata. På samma sätt har deras andra nav, Heléne Froh Årjes, blivit en veritabel expert på att spela ragator. Jag har sett henne i massor av olika roller. Hon är banne mig alltid bra. Peter Thorvald håller på att utvecklas till en riktig pigtjusare.


Revymakarnas klippa Heléne Froh Årjes gör ännu ett porträtt av en ragata. Foto: Bo Borg

Men den avgörande framgångsfaktorn är att den här föreställningen vinner på en kämpainsats som är hela lagets och där varje minsta roll är viktig för helheten. Alla vet det och alla ger järnet. 
Föreställningen har ett utropstecken som är litet större än de andra! Oskar Persson är verkligen ett stjärnämne. Sjunger bra och är i sin roll in i minsta detalj. Han har det där extra som är så svårt att sätta fingret på fast det är så påtagligt. Här har vi en talang som jag förutspår en lysande framtid.


A star is born, Oskar Persson som Link. Foto: Philip Hovlin

Regissören Bo Westerholm har än en gång fått alla delar på plats och fått dem att dra åt samma håll. Hans omsorg om alla detaljer ger ett gediget resultat. Koreografin av eminenta Yvonne Schönborg är den bästa och mest medryckande jag sett i en Revymakarföreställning. Musiken är bra. En sjumannaorkester under kapellmästare Göran Ahlfeldt lät extra taggad och fräsch och levererade med tryck och gung i blåset en parad av tidig sextiotalsstilar från kärleksballader, via motownsväng till känslosam  och innerlig gospel.   
Det här är lättsam underhållning som ger en riktigt njutbar kväll.
BO BORG


FAKTA
Scen: Skövde Stadsteater
Verk: Musikalen Hairspray, Baserad på filmen med samma namn av John Waters
Musik: Marc Shaiman
Regi: Bo Westerholm
Koreografi: Yvonne Schönborg Strömer
I rollerna: Erik Lund, Diana Fröström, Gustav Jansson, Heléne Froh Årjes, Oskar Persson, Jonna Sandén, Emelie Strandberg, Fillip Williams, Emma Fahlström, Peter Thorvald, Hillevi Blom, Jimmy Årje m.fl
Hairspray hade premiär på trettondaghsafton och spelas lördagar och söndagar under januari