Nordic Award in Textiles Hrafnhildur Arnardóttir alias Shoplifter

Skapelser av hår hennes signum

Shoplifter prisad för innovativ textil konst

Textilmuseet i Borås 10 nov 2011 – 26 febr 2012
Hrafnhildur Arnardóttir, alias Shoplifter, inför en performance. Foto: Marianne Erikson

Hrafnhildur Arnardóttir ”lyfter” Textilmuseet till astrohöjder. Årets pristagare av Nordic Award in Textiles är en mycket mångsidig konstnär, verksam inom bildkonst, teater och mode, med mera. Betydelsefullt är även hennes breda samarbete med en mängd artister.
Utställningen i Borås ger insikter både i vårt innersta liv och i fantasins förmåga att föra oss långt ut i rymden. För alias Shoplifter förblir ändå hår den ultimata tråden, det mest mänskliga av alla textila material.

I år går Nordic Award in Textiles, Europas största pris för innovativ textil konst på 250000 kronor, till isländskan Hrafnhildur Arnardóttir. Priset instiftades av Stiftelsen Fokus Borås år 2000 och har tidigare delats ut varje år, sedan 2009 varannat år.
Hrafnhildur Arnardóttirs signum har blivit skapelser av hår, från människor och syntetiska varianter i bjärta färger. Närheten till och fascinationen för hår har funnits länge hos henne, men vägen till att börja arbeta konstnärligt med det ledde via College of Commerce och högre utbildning i måleri både i Reykjavik och New York.


Shoplifter vid “Study for an Opera IV” Borås 2011. Foto: Jan Berg

Göteborg mötte Hrafnhildur 2005 när hon deltog i Konsthantverksutställningen på Röda Sten.
På de råa väggarna spred ”Left Brain” och ”Right Brain” (2003) ut sina silkesglänsande hårflätor. De fantasifulla, vackra, skrämmande och även motbjudande formerna gjorde intryck på besökarna. Hennes ”brain maps” eller ”mazes of mind” utvecklades undan för undan.
Kanske får någon Marina Abramovics och Mandana Moghaddams hårinstallationer i tankarna, men de är mer traumatyngda.
Hrafnhildurs verk växte, blev mer kompakta och tredimensionella. Hennes samarbete med den isländska sångerskan Björk, iförd fantastiska hårkreationer till albumomslaget ”Medulla” (2004), går till historien. Även scenkläder och accessoirer gjordes åt henne.


”Harmonic Hairdo” 2005. Foto: konstnären

Varifrån kommer din fascination för hår – den ultimata tråden, som du kallar det?
- Jag kommer ihåg den chock jag fick när jag var 12 år och jag klippte av min långa fläta.
Fortfarande har jag kvar den i en ask, precis som min mormor.
Det är något som tycks vara ett kvinnligt dilemma i flera kulturer, nära besläktat med identitet och ritual. Andra aspekter mötte konstnären. En liten minnesblomma i hårarbete i en antikaffär gjorde intryck på henne. I New York konfronterades hon senare med den ortodoxa judiska traditionen att kvinnorna skall bära peruk. Hår ingår i många myter och ger definitivt upphov till åtskilliga känslor och det gör verkligen Hrafnhildurs konst också.
- Människors liv och naturen är mitt ämne och jag kan bli lite banal ibland, men jag försöker ta vara på det som ges och vara ”cool” och gå vidare och se vad som händer.
Färger kom in i Hrafnhildurs konst och hon använder mer och mer av livfullt lysande och fluffiga syntetfibrer. Samarbetet hon hade med den brasilianske konstnären Eli Sudbrack i ”Aimez-Vous-Avec-Ferveur” (2008), en fönsterinstallation i Museum of Modern Art (MoMa) i New York, blev en riktig färgexplosion, förstärkt av Elis neonljus. Det blev ljusterapi för flera förbipasserande. Hennes ”Study for an Opera IV” i Textilmuseets utställning går tillbaka på det verket, men är i mindre format.
Det superdramatiska flödet i ”Gloria Study for an Opera”, visad på biennalen i Liverpool 2010, är som ett vulkanutbrott med de syntetiska fibrerna rinnande ut på golvet och en bakgrund av eldsflammor, tryckta på plastfolie. Här finns flärd, sensualism och erotisk laddning i tapeten ”Harmonic Hairdo”(2005) och ”kroppsstrumporna” för VPL – Visible Panty Line – ett samarbete mellan Hrafnhildur, Edda Gudmundsdóttir och Victoria Bartlett.


VPL, New York Fashion Week, 2010. Foto: Mitchell Sams

Du har blivit kallad ”Icebreaker”, som väl syftar på ditt brott med konventionerna och ditt ursprungsland, men hur är det med ditt artistnamn Shoplifter?
- Som tonåring var jag breakdancer. När jag kom till USA 1994, mötte jag så många människor som inte fattade mitt namn, som egentligen betyder ”Korp Strid Örndotter”. En gång fick jag svarshälsningen ”Hi Shoplifter” då jag presenterade mig. Det namnet blev kvar hos mig, trots att det betyder ”tjuv, någon som stjäl”.
Det är inget tvivel om saken, Hrafnhildur Arnardóttir, alias Shoplifter, kan inte placeras i en ask. Hon är inte verksam endast inom ett område. Hennes färgstarka randiga rör ”Emotional Spines” -  ett ”nervsystem” som indelar den ljusa utställningshallen i Borås  - är inklädda i elastiska hårband. De spottar ut överraskningar i öppningarna. Här finns billigt material och återbrukstextilier. I det mörka närliggande rummet glöder kometerna, en hårig silvermåne och smilande asteroider lyser upp Planetariet. Mjuka, luddiga ”Smileys” välkomnar oss till astrovärlden. Utställningen har fått titeln ”Inner Life and Outer Space”.


”Gloria Study for an Opera” Liverpool Biennalen 2010. Foto: konstnären

På ett sätt tämjer hon håret, skapar nya dimensioner – täta, reliefartade, men också fria uttryck med spretande tofsar och fransar. Materialet leder henne. Det är en lekfull akt och hennes performances visar än mer hennes mångsidighet.
- Det måste finnas rum för överraskningar. Jag tror ibland att jag är lite före mig själv.
Lager på lager har samlats inom mig. Efteråt inser jag sambandet med tidigare verk.
Jag känner mig välsignad som fått välja den här karriären och se den utvecklas. Jag är optimist. Det är verkligen uppmuntrande med priset!
Hon säger att hon kommer att använda pengar till nya material, eftersom hennes verk tenderar att bli mer voluminösa.
Kanske hennes idéer för VPL med häftiga ”underkläder” kunde appliceras på Abecita, donatorns varumärke?
Videor i utställningen visar installationen i MoMa och ”Skin Bone Hair”, en performance i New York.

MARIANNE ERIKSON


“Emotional Spines” PVC, elastiska hårband, Borås 2011. Foto: Jan Berg

Hrafnhildur Arnardóttir
f. 1969 i Reykjavik, lever och arbetar i New York
1989-93 BFA Icelandic College of Arts and Crafts, Reykjavik, måleri
1994-96 MFA School of Visual Arts, New York
Skapar tillsammans med sin polske make, uppfinnare och elektroingenjör, en Art Foundation i Polen.