Somalisk kulturfestival

Musik, dans och mat på somalisk festival

Författare förenar kulturer

Röhsska museet, 17/12 2011
Jeri. Foto: Kenneth Eriksson

Vad smakar somalisk kultur? Tonfisk, lammkött och vanilj om man besökte den somaliska kulturfestivalen. Musik och hantverk var andra prov på kultur från Afrikas horn.

Rik på färger och vänlighet är den somaliska kulturen, som den presenterades på Röhsska museet 17 december. Festivalen har arrangerats under en lång följd av år. Årets upplaga hade Jeri som huvudnummer, med ”schlager” på repertoaren i sitt hemlands tappning. Så många tonartsbyten i refrängen bjöd han inte på, däremot på ett kroppspråk som accentuerade de känslor han gav uttryck för i texten.  Att musiken här får etiketten ”schlager” beror på att temat var det inte helt ovanliga om hur en man fångar en kvinna.


Hanna Abubaker. Foto: Kenneth Eriksson

Somalisk kultur torde få Sverigefödda personer ha någon djupare kännedom om. Nog finns det en utbredd uppfattning bland svenskar att somalierna är en grupp som håller sig för sig själv? Samma uppfattning om stängda dörrar har somalierna om svenskarna, säger Hanna Abubaker som är en dem som arrangerar den somaliska kulturfestivalen.
–  I Danmark är det inga problem att ringa på hos danskarna, säger Hanna Abubaker. Öppna dörrar är det i Norge också, och i Finland.
– Nu här på museet lär vi oss att den somaliska kulturen är som alla andra, säger Yassin Mahi Mallin, författare från Somalia boende i Katrineholm, som också påpekar att 60 procent av befolkningen i Somalia är nomader.


Yassin Mahi Mallin. Foto: Kenneth Eriksson

Somalia koloniserades av Storbritannien i norr, och i söder av Italien, i mitten av landet pratar man franska, berättar Yassin Mahi Mallin vars hemland också influerats av arabvärldens kultur.
Han jobbar hårt för integration mellan svenskar och somalier. Själv har han fått en väg in i det svenska samhället genom att spela basket. I sin hemkommun är han numera politiker och integrationssamordnare. I Sverige finns 50 000 somalier, och han tycker att vi nu kommit till den punkt då somalierna börjar integreras och bli en del av det svenska samhället.
– Vi vill lära oss något härifrån Sverige, vi är här och nu, säger han med övertygelse. Vi vill ge något annat än islamister och Al-Shabaab.
– Unga och tjejer är openminded, säger Yassin Mahi som är övertygad om att unga somalier kan föra över den svenska jämställdheten och kvinnans roll till Somalia.


Traditionell dans. Foto: Kenneth Eriksson

Han har översatt Pippi Långstrump till sitt modersmål, och det är inte bara för att Pippi är en populär barnboksfigur.
– Det underlättar för den som inte kan läsa svenska. Barn och föräldrar kan läsa och förstå berättelsen samtidigt, säger Yassin Mahi som tillägger att det också finns en stark lästradition i Somalia som han vill bygga vidare på.
I augusti 2012 ska 550 ledamöter i den somaliska kammaren bestämma vem som ska bli president. Då vill Yassin Mahi Mallin bli landets ledare.


Kenneth Eriksson


Sambusa, knyte med tonfiskfyllning. Foto: Kenneth Eriksson


Flufffdtad korg. Foto: Kenneth Eriksson