Egill Pálsson (regissör)

Destillerad till Backa-format

Processen visar sin slitstyrka

Backa Teater, 22/10 2011 - 8/2 2012
Foto: Ola Kjelbye

Backa Teater visar än en gång på slitstyrkan hos ett klassiskt litterärt verk, när man kokat ner Kafkas Processen till ett koncentrat för vår tid med ett anslag som bör få vilken tvångskommenderad tonåring som helst att bli kontaktbar.

För Backas Joseph K gör en våldsam entré, kastande sig in på scenen från femte publikraden, deklarerar där sin motvilja mot teater och preferens för film, faller till slut ihop avsvimmad efter det att utbrottet kulminerat. När han sedan blir bryskt väckt får han veta att han är häktad.  Mer slagkraftigt kunde det knappast börja för det som enligt regissören ska ses som en mardrömsväg mot vuxenlivet.


Foto: Ola Kjelbye

Vad Kafka avsåg med sin postumt utgivna roman har sysselsatt forskarvärlden. Detta att se sig anklagad utan att förstå varför kan öppna en rad olika ingångar – från den privata sfären till en samhällelig, en nationell eller global. Alexander Salzbergers rastlösa och ihärdiga sökande efter orsaken till sin rollfigurs Joseph Ks belägenhet, att både vara häktad och ändå få gå fri, är värt besöket. Han motsvarar visserligen inte den Joseph K man får i tankarna vid läsning av Kafka, men han är genial som en ung man som slår sig mentalt blodig mot en byråkrati som sätter individen på undantag. Lätt uppdaterat genom automatiska telefonsvarares ogenomtränglighet och det fullkomligt ogörliga i att lyckas nå någon med det yttersta ansvaret eller som det går att lita på.


Foto: Ola Kjelbye

Kafkas roman är ordrik och pratig och fylld av olika figurer som kommer i Ks väg i hans sökande efter förklaring. Regissören Egil Pálsson har hållit fingret i nutidsandan när han destillerat detta material till Backa-format och låter de övriga sju skådespelarna med små medel gå in och ur de olika rollerna, flankerade av teaterns musiker. Det blir stundom något svåröverskådligt, likväl bitvis humoristiskt eller snarare tragikomiskt. 


Foto: Ola Kjelbye

Scenografin, ett kalt och ogästvänligt väntrum, speglar den byråkratiska kyla som slår emot Joseph K vart han än kommer. För att inte tala om den glasade rökhytten som utgör den yttersta metaforen för detta klaustrofobiska mardrömsdrama. Över ingången till hela scenen en stor skylt som säger ”Var vänlig vänta”. Efter halvlek ramlar prickarna över ”vänlig” ner och där står nu ”Var vanlig vänta”.  Bara det kan bli ett givande ämne för samtal i klassrummet efteråt.


Det är inte utan att man känner visst släktskap mellan denna föreställning och den som Backa tidigare gjort av Witold Gombrowics pjäs Yvonne, prinsessa av Burgund, som också handlar om frågor som gäller identitet och utanförskap.  
Processen spelas till och med februari.

BRITT NORDBERG


Processen, baserad på Franz Kafkas (1883-1924) roman, postumt utgiven 1925.
Dramatisering: Daniel Wedel.
Regi: Egill Pálsson.
Scenografi/kostym: Martin Eriksson.
I rollerna: Alexander Salzberger, David Fukamachi Regnfors, Gunilla Johansson, Josefin Neldén, Marina Nyström,  Emelie Strömberg, Peter Viitanen och Kjell Wilhelmsen.
Musik och musiker: Stefan Abelsson, Anders Blad, Daniel Ekborg och Bo Stenholm.