Idé och regi: Mojisola Adebago

48 Minutes for Palestine

Sorgespel från Västbanken

Pustervik, gästspel
Foto: Taryn Burger

Pustervik som Göteborgs kommuns gästspelsscen för nationell och internationell scenkonst sjunger på sista versen före flytten till Stora Teatern. Och man behåller ribban högt in i det sista. Till det mest angelägna som nyligen visats hör föreställningen 48 Minutes for Palestine, ett gästspel från teater Ashtar i Ramallah på Västbanken i Palestina, det land som bit för bit medan omvärlden tittar bort beslagtas av israeliska bosättare.

Den föreställning som Riham Isaac och Edward Muallem framför på mindre än en timme sitter som naglad i mitt minne.  Att försöka skildra och göra begriplig en konflikt som den mellan Israel och Palestina skulle lätt kunna generera överord och aggressiva handlingar. Här åskådliggörs i stället denna motsättning helt utan ord, likt en sorgesång, med ett lågmält och metaforrikt dramaturgiskt grepp. Enkelt, åskådligt och gripande.


Foto: Taryn Burger

Scenografin utgörs av en cirkel markerad med stenar och apelsiner, symboliskt laddade i förening med en enda kanna vatten. Alla som satt sig in i situationen i området vet att det är de vattenrika palestinska områdena som israelerna annekterar i första hand. Det tycks dock vara en tragik som en del av de förmodligen tvångskommenderade göteborgska ynglingarna på dagföreställningen inte hade koll på. Fnissande kommentarer bakom min rygg tydde på det.


Edward Muallem och Riham Isaac från Ashtar Theatre i Ramallah i en laddad föreställning om konflikten Israel-Palestina. Foto: Taryn Burger

Föreställningens scenografi utgjordes vidare av en stol och en bäddmatta som markörer för en ensam kvinnas enkla bostad, till den dag en man kliver in bärandes på en stor resväska som ska visa sig innehålla minnen från förintelsen. Kvinnan bjuder honom ett glas vatten, men när han dricker ohejdat rycker hon kannan tillbaka och stämningen blir nu allt mer laddad mellan dem.


Foto: Taryn Burger

Den kamp som nu utspelar sig mellan mannen och kvinnan om hemmet/landet gestaltas knivskarpt med små medel, där vattnet, skörden/apelsinerna och stenarna är allt som behövs för åskådligheten. Hur den judiske mannen till sist manövrerar den palestinska kvinnan ut från sitt hem/land sker med raffinerad list med hjälp av en hoppahage-lek, en sten och en krita.
Med ett så starkt och övertygande skådespeleri fick denna stumma föreställning sagt mer än alla tänkbara ord. 


Det behöver knappast sägas att en teatergrupp på Västbanken kämpar mot alla ekonomiska odds. Det är tack vare Riksteatern och bildningsförbundet Bilda som deras turné också nått sex städer i Sverige. Synd att uppskattningen och nyfikenheten från den inhemska teaterpubliken inte visade sig vara större än vad som avslöjade sig på de två föreställningarna i Göteborg. Skådespelarnas budskap till publiken var i alla fall att om den palestinska tragiken måste ni också veta och berätta.

Britt Nordberg


48 Minutes for Palestine
Idé och regi: Mojisola Adebago
I rollerna: Edward Muallem, Riham Isaac
Musik: Rami Washaha