Per Brandstedt

Arbete från noll i ny miljö för stipendiat

Träskulptur med
mexikansk influens

Götene Konstförening 16/10-4/11 2011
Foto: Bo Borg

Per Brandstedt är nu aktuell med en utställning i Götene Konstförenings lokaler i Kommunhuset. Han visar ett knappt tjugotal arbeten. Kollektionen är en blandning av nya mexikanska influenser och det arbete med svartbränd ek han arbetat med några år.

I hela sitt yrkesverksamma liv har Per Brandstedt utforskat träets möjligheter i konsthantverket. Många resor över hela världen har gett nya influenser. Senast i Mexiko fick han idéer till skulpturer som tar sin utgångspunkt i mexikansk arkitektur.
Det mexikanska har sin upprinnelse i att han häromåret fick Västra Götalandsregionens ateljéstipendium i Querétaro i centrala Mexico, strax norr om Mexico City. Det är en stad belägen högt uppe i bergen. Varje år skickar regionen en västsvensk kulturarbetare dit. Och en mexikan kommer hit och får jobba i en gästateljé vid Akvarellmuseet i Skärhamn.
- Jag fick en bostad och arbetsplats i ett kulturhus beläget i ett gammalt kloster. Det var femtio rum med ständiga aktiviteter som musik, dans, teater och utställningar av olika slag.


Foto: Bo Borg

Väl på plats hade Per Brandstedt tillgång till stadsmuseets verkstad där det fanns en del bra maskiner.
- Jag hamnade på en ny plats med helt nya och annorlunda förutsättningar. Så det var bara att göra något nytt.
Han fascinerades direkt av den speciella arkitekturen. Det är en blandning av det indianska, vars mest spektakulära uttryck är de stora trappstegsformade pyramiderna. Ett annat typiskt inslag är det stora inslaget av den stil de spanska kolonisatörerna förde dit.
– Jag fotograferade och skissade och utifrån det materialet började jag leka med formerna.


Foto: Bo Borg

För säkerhets skull hade han trä med sig. Men han träffade snart på en expert på mexikanskt trä.
- Det fanns en instrumentbyggarverkstad som granne till det kulturhus jag jobbade i. Där fanns en passionerad träforskare som jag fick kunskaper och material av. I Skandinavien har vi ett dussintal träslag. I Mexico finns över hundra. Det gav möjligheter till nya varianter som gav variation i fråga om hårdhet som ger olika ytor och glanser.
De nya Mexikoinspirerade skulpturerna är ett hopplock av olika stildrag från olika byggnader. Det kulturhus han arbetade i fick också bidra med flera detaljer.
– Jag pusslade ihop mina intryck till fria kompositioner med en tydlig air av Mexico.


Foto: Bo Borg

Flera av skulpturerna har förutom träet också speglar som en del av formbygget.
- Jag är förtjust i speglar. Redan när jag började göra konsthantverk gjorde jag speglar. Speglar skapar ett djup, men det är inte i första hand det jag är ute efter. Människor bär sig åt på ett speciellt sätt inför en spegel. Den får människorna att reflektera både över sig själva och det verk de möter.
Att utgå ifrån arkitektur ger förstås ett geometriskt formspråk. De mexikanska byggnaderna är i sten med släta ytor och räta vinklar.
– Det skapas prång och gömmen som ger formerna extra dimensioner.
På utställningen visas också nya arbeten i den speciella stil med svartbränt trä som Per Brandstedt arbetat med i flera år.
- Bakgrunden till den här tekniken är en resa till Australien jag gjorde för flera år sedan nu. Där lärde jag mig att bränna ek så att jag får en mycket vacker och uttrycksfull yta.
- Jag formar först formen grovt till grova ytor med kanter och flisor. Sedan bränner jag ytan med en gasolbrännare så den svärtas och ådringen träder fram. Kvistar och sprickor blir en viktig del av uttrycket. Borstar bort det lösa och vaxar. Jag har experimenterat med olika träslag, men det är ek som ger det uttryck och den känsla jag vill åt. Arbetssättet skiljer sig avsevärt från mitt arbete med möbler där jag jobbar med många viktiga precisionsdetaljer. I det här arbetet handlar det mera om skulptural helhetsverkan.
På utställningen visas också en del möbler. Den här gången handlar det om smyckeskåp.
– Det började som en beställning på ett skåp, men jag blev så fascinerad av uppgiften att jag gjorde en hel serie.


Foto: Bo Borg

Per Brandstedt är bosatt och verksam i Karleby utanför Falköping. Och orten där han jobbar är både viktig och inte.
- Jag har jobbat i många internationella projekt, till exempel i Japan, Albanien, Senegal, USA och Mexiko. Jag har märkt att det finns ett slags gränsöverskridande grundspråk i träarbetet som helt enkelt styrs av materialet och verktygen. Men orten där man verkar ger också en viktig del av uttrycket.
- Jag kan inte så många språk, men vi snickare möts i arbetet. Det finns så mycket i hantverket vi kan kommunicera.


BO BORG