Flera

Länsmuseet i Halmstad har blivit Hallands konstmuseum

Med fokus på den halländska konsten

Zenit höstnummer 2011
Hallands konstmuseum. Foto: Linda Lundell

Nytt namn, nytt kafé och en tydligare inriktning på konstverksamhet. Hallands konstmuseum i Halmstad har fått sig en rejäl ansiktslyftning sedan årsskiftet. 

Mycket har hänt på Hallands konstmuseum, både fysiskt, formellt och innehållsmässigt. På första plan, snett till höger om receptionen, finns numera ett kafé där besökaren kan slå sig ned med en kopp kaffe och samtidigt blicka ut över Nissan.
– Vi har saknat ett kafé under alla år. Vi vill att folk ska komma hit och umgås också och inte bara titta på saker, säger museichefen Sven Lundström.
Kaféet, som är ljust och luftigt, har inretts med möbler från gamla Halmkärvens restaurang, som länge var en klassiker för många Halmstadsbor innan den lades ned för ett antal år sedan. Formgivningen av kaféet står Samir Alj Fält, lärare på Konstfack i Stockholm, för.
– Tanken är att kaféet även ska bli en arena för mindre programverksamhet, exempelvis filosofikafé, konstföredrag, konstquiz eller liknande, berättar Sven Lundström.
Museerna i Halmstad och Varberg hade tidigare ganska snarlika uppdrag men efter en utredning av Länsmuseernas organisation i Halland, som Region Halland har gjort, bestämdes att museet i Halmstad skulle bli ett uttalat konstmuseum och Varbergs museum ett uttalat kulturhistoriskt museum. Förändringen inleddes vid årsskiftet och i samband med det passade Länsmuseet Halmstad, som det tidigare hette, på att byta namn till Hallands konstmuseum.
– Jag tror att det är bra att vi nischar oss och blir tydligare på ett område, säger Sven Lundström.


Museichefen Sven Lundström är nöjd med det nya kaféet som invigdes tidigare i år. Foto: Linda Lundell

Förutom att bedriva traditionell utställningsverksamhet är de även måna om att vara med och utveckla konstlivet i Halland. Tanken är att skapa ett resurscentrum där de kan samla olika typer av utvecklingsfrågor och samtidigt jobba med stöd och samverkan till konstnärer, exempelvis projektutveckling och kompetensutveckling. Tanken är också att halländska konstnärer ska få möjlighet att uppleva konstlivet utanför länet, samtidigt som konstnärer utifrån ska få upp ögonen för den halländska konsten.
– Det är viktigt att museet inte bara är tillbakablickande och bevarande. Om vi ska vara en kraft att räkna med för samhällsutvecklingen måste vi också jobba med framtidsfrågor och regionala utvecklingsfrågor, säger Sven Lundström som hoppas kunna samverka med både yrkesverksamma konstnärer, kommuner, konstföreningar och andra organisationer.
Han berättar att museet har haft en lång tradition, nästan 150 år, av samlingar av kulturhistoriska föremål. Samlingarna ska även användas och tas tillvaras i det nya konstmuseet fast på ett lite annorlunda sätt.
– Vår tanke är att väva in dem i konstverksamheten. Tidigare visade vi dem utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv, nu blir det utifrån ett konstvetenskapligt perspektiv. Att vi har kopplingar till den kulturhistoriska biten kan vara en tillgång och något som förhoppningsvis gör oss lite unika, menar Sven Lundström.
På konstmuseet pågår just nu jubileumsutställningen Tack Svea! med konstverk ur Svea Larsons donationsfond. Svea Larson, som föddes i Getinge 1907, var mycket konstintresserad. Hon förblev ogift och när hon dog för drygt 20 år sedan donerade hon sin kvarlåtenskap till dåvarande museet i Halmstad. Hennes önskan var att avkastningen skulle användas till inköp av konst och konsthantverk av halländska konstnärer. Efter det har Hallands konstmuseum byggt upp en samling med nästan 600 verk av halländska konstnärer och konsthantverkare. Tack vare donationsfonden, som har en avkastning på två miljoner om året, har museet haft möjlighet att ständigt komplettera och förnya samlingarna.
– Vi har bland annat sökt upp viktiga verk från Halmstadgruppen och den övriga halländska konsthistorien och har nu den mest kompletta hallandssamlingen med verk även av Sven X:et Erixson, Edvin Öhrström och Olle Baertling, säger han.


I 20 år har Hallands konstmuseum samlat konst för medel ur Svea Larssons donationsfond. Foto: Linda Lundell

Andra halländska konstnärer som är representerade i Svea Larsons jubileumsutställning, som består av både foton, skulpturer, teckningar och akvareller, är bland andra Olle Kåks, Olle Ängkvist, Nils Kreuger och Hardy Strid.
Utöver utställningen på museet hyllas Svea Larson även i ett nystartat projekt där en offentlig skulptur ställs ut i varje halländsk kommun. Än så länge har en skulptur av konstnären Pål Svensson placerats i Getinge.  Härnäst på tur står Kungsbacka som ska föräras en skulptur av Getingekonstnären Carl Magnus.
– Sedan kommer det att dyka upp lite andra verk runt om i Halland, säger Sven Lundström.


Tack Svea är en utställning med halländska konstnärer som hålls till Svea Larssons ära för hennes donation till Hallands konstmuseum. Foto: Linda Lundell

I sommar och fram till den 11 september visar Hallands konstmuseum en stor utställning med den Laholmsfödde konstnären Ockie Nidsjö (1954–2003). Han arbetade med måleri, teckning, skulptur, musik och poesi och ingick bland annat i konstnärsgruppen 1989 års män tillsammans med bland andra Jarl Ingvarsson och Dan Wolgers. Ockie Nidsjö medverkade även i flera av Mikael Ericssons och Peter Wahlbecks für alle-produktioner och i utställningen visas även Mikael Ericssons nya konstfilm ”Ockie utan titel”. Utställningen genomförs i samarbete med Ockieklubben, föreningen för Ockie Nidsjös vänner och ovänner.
Fram till den 13 november visas även en fotoutställning med fotografen Christer Strömholm (1918-2002) som gjorde sig känd, både i Sverige och internationellt, för sina djärva svartvita bilder. I utställningen visas ett urval av hans konstnärskap från olika miljöer, bland annat med nedslag i de HBT- och queermiljöer han dokumenterade i Paris.
Efter Christer Strömholms utställning blir det mer fotografi i form av Lennart Olson som gick bort förra året (1925–2010).  Lennart Olson fotograferade många konstnärer, både i Sverige och i Paris. En av de han samarbetade mest med var Olle Baertling som han bland annat fotograferade i ett fönster i ett hotellrum i Paris.
I samverkan med Carl Larssongården i Dalarna ska Hallands konstmuseum i höst ställa ut verk av Karin Larsson, formgivare och textilare.
– Som gift med den kände konstnären Carl Larsson kom det egna konstnärskapet ofta i andra hand. Därför är det trevligt att i samverkan med Carl Larssongården kunna lyfta fram Karin Larssons verk, förklarar Sven Lundström.

LINDA LUNDELL


Axel Olson, Pärlemorkusten.

Fotnot: Hallands konstmuseum driver även Teckningsmuseet i Laholm, Nordens enda specialmuseum för teckningskonst. Där visas teckningar av såväl regionala som internationella konstnärer.


Sven X:et Erixson, Irma Sahlins och blåsten.


Christer Strömholm, La Methode, Paris 1960