Arthur Laurents och Leonard Bernstein

Imponerande dansscener

West Side Story – en fullträff

Göteborgsoperan 17/9 2011-6/3 2012
Sofia Asplund och Bruno Mitsogiannis som Maria och Tony i Göteborgsoperans uppsättning av West Side Story. Foto: Mats Bäcker

Göteborgsoperans nya uppsättning av musikalen West Side Story med premiär den 17/9 blev en verklig fullträff med en fenomenal dansant rivstart. Den visar med övertygelse att denna ”musikalernas musikal”  hör hemma bland scenkonstens moderna klassiker.

Den typ av motsättningar som här leder till ett tragiskt slut tycks dessvärre förbli eviga. Det gör att eventuella suckar som ”inte nu igen” blir lika ogiltiga som gällde det en ny uppsättning av Shakespeares Romeo och Julia. Ett existentiellt värde som bär evighetsstämpel är kärleken. Men världen tycks ohjälpligt fylld av exempel där kärleken inte är fri utan förbjuds om den tänts mellan två parter på vardera sidan om en motsättning - politisk, etnisk, kulturell, mellan klasser och familjer. Och så sker här, drabbande som ett blixtnedslag.  Att West Side Story utspelar sig i ett New York på 1950-talet, där invandrade puertoricaner ses som konkurrenter om gaturummet av ett inhemskt gatugäng som utmanar till ständiga uppgörelser är lika lätt överförbart som den mellan familjerna Montague och Capulet i 1500-talets Verona.


Giovanni Bucchiero som Bernardo i en dansscen med Anita (Frida Modén Treichl). Foto: Mats Bäcker

Den förbjudna kärleken har fött dramer i alla tider och kulturer. I dagarna sänder Sveriges Radios P1 en dramatisering av en oavslutad berättelse av den i Eritrea fängslade svensk-eritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak. Samma tema där som här, en rörande historia om Manna och Moses som trotsar omgivningens tabun. Slutet på den historien lär få vänta tills Dawit Isaak blir fri att skriva det. Oddsen att den kärleken får ett lyckligt slut lär vara än sämre än hos Shakespeare eller Arthur Laurents och Leonard Bernstein.


Hemligt sängkammarmöte mellan Maria (Sofie Asplund) och Tony (Bruno Mitsogiannis). Foto: Mats Bäcker

En ny översättning av Irena Kraus, en fräsch och krävande koreografi av Peter Swenson, orkesterns drivkraft och Stina Anckers genusmedvetna och känslofyllda regi som ger plats också för humorn, skapar tillsammans en kraftfull helhet i högt tempo. Att det kommit över 600 sökande till de 24 rollerna gör att man kunnat plocka russin ur en stor kaka av landets allt fler begåvade musikalartister. Det märks. Att Sofie Asplund  fått rollen som Maria för sin vackra, ljusa, tonsäkra och omfångsrika röst står klart.. När hon mot slutet beskriver sin kärlek till Tony för svägerskan Anita (Frida Modén Treichl) sänder det rysningar. Valet av Bruno Mitsogiannis till Tony markerar att det inte är på den virila könsmaktsordningens utan på den jämlika kärlekens villkor som man velat fokusera. Även den fenomenalt dansante Giovanni Bucchieri i rollen som Bernardo agerar på gränsen mellan övertygelse och tveksamhet.


Dansscen ur West Side Story på Göteborgsoperan. Foto: Mats Bäcker

Det är till sist dans- och slagsmålsscenerna som lyfter den här uppsättningen till nya höjder. Koreografin är, till skillnad från musik och manus, fri att förnya och förändra. Möjligheterna är dock begränsade, erkände koreografen Peter Swenson inför premiären, hårt styrd som dansen är av musiken och texten. Ändå sitter hans personliga prägel där i rörelser och gruppdynamik, särskilt i öppningsscenen. Och så denna musik, som visar sådan livskraft, med sitt ledmotiv och sina många välkända sånger men också med mer sällan hörda rent musikaliska avsnitt. Bilden av en korrupt och rasistisk poliskår, som den Eric Ståhlbergs Ranck personifierar, kan man ju bara hoppas hör till det förgångna.

Britt Nordberg


Fakta:
Musikal: West Side Story av Arthur Laurents och Leonard Bernstein
Ny översättning: Irena Kraus
Regi: Stina Ancker
Dirigent: Nick Davies/Finn Rosengren
Koreografi: Peter Swenson
Scenografi: Olav Myrtvedt
Kostymdesign: Kajsa Larsson
Ljusdesign: Ellen Ruge
I rollerna: Sofie Asplund, Bruno Mitsogiannis, Frida Modén Treichl, Giovanni Bucchieri, Denny Lekström, Joan Alderman, Karim Carlsson, Hanna Östlund, Karolina Bohman Engelbrektsson, Tim Liljequist, Isabel Fortes, Nadia  Barbara Abrahamsen, med flera.