Peter Skallstrufffdm

Små historier med humoristiskt sting

Skulptur och måleri av Peter Skallström

Götene konstförening 15-28/5 2011

Götene Konstförening har en ambition att visa olikas sorters konst. Inte sällan visar de konstnärer med lokal förankring. På det sättet är den nu pågående utställningen med arbeten av Peter Skallström från Husaby ett typiskt exempel.
Han är 47 år och ”har alltid ritat”.

Hans brödjobb är att göra stora roliga skulpturer till nöjesfält. Han har också gjort stora lekfulla skulpturer till parker i Danmark och många på närmare håll, till exempel Skara sommarland.
- Jag har gjort en trana på varje vagn på den nya berg- och dalbanan på Skara sommarland. Och på en annan berg- och dalbana har jag gjort John Bauertroll.
Han jobbar nu med en nöjespark i Leksand och lägger sista handen vid ett antal skulpturer till ett nöjesfält i Sharm el Sheik i Egypten.
- Jag har blivit känd som en som kan göra roliga skulpturer med lek inbyggd. Så jag får många beställningar på sånt. Det kan vara en bläckfisk med rutschbanor inbyggda i armarna som den jag nu gör till Egypten. En sådan står i min verkstad just nu och väntar på att levereras.En annan av hans bläckfiskar står i badhuset i Lidköping. I en park där har han också gjort en grupp av en groda och en fågel som drar upp en mask. Gruppen fungerar som dekor till en kryptunnel för barn. Han har utvecklat en speciell teknik som gör att han kan göra sina former hållbara och att det får klara och hållbara färger.
- Jag jobbar på stora frigolitblock  typ 240x120x60 cm, av den typ som används vid vägbyggen. Jag skissar direkt på frigoliten. Sedan grovskär jag ut figurerna med motorsåg. Sen gör jag finliret med handsticksågar och filetknivar.
Sedan kör han upp dem till en plastverkstad för att få en hård yta.
Den blir stark som en plastbåt med en grönaktig yta. Den går bra för mig att måla och lacka på.
Ser han på sina verk som konst?
- Det är en konst att få till det, men om det är konst är upp till betraktaren.
Han gör också skyltar och dekorationsjobb på beställning.På den här utställningen visar han ett dussintal målningar och fyra skulpturer i blandteknik.
- Skulpturerna är i blandteknik. Jag har tagit ett föremål, till exempel en skrivmaskin, en trave gamla böcker eller drinkburkar av den typ man får på flygplan. På skrivmaskinen har jag satt dit min version av tryckfelsnisse och en äkta bokmal på böckerna.
Drinkburkarna står på ett bordshörn. Man får tänka sig att grabbarna druckit ur och skrivit dikterna som också ingår i verken.    
Dikterna är i själva verket skrivna av en gammal polare till Skallström, nämligen Torbjörn Andersson.
Tavlorna är målade i akrylfärg eller i torr- eller fetpastell.
- Jag går ner i småkrypens och svamparnas värld. Det är en kort historia i varje grej. Jag hoppas det finns humor i dem.
Bilderna ser ut som femtiotalsserier och gamla barnfilmer från Disney och Warner Brothers.
- Det är väl ett slags cartoonstil. En del är vackra, en del är mysiga noch en del är definitivt inte vackra utan roliga i stället.. Tankarna och bildidéerna kommer  ofta som biprodukter till mina skulpturuppdrag. Det ena föder det andra.Vad gillar han då själv för konst?
- Allt är spännande. Och i mina ögon är det inte alltid den bästa konsten som är bäst. Men jag gillar de klassiska surrealisterna, van Gogh och Peter Dahl. Men jag försöker inte imitera dem.
Vad händer närmast efter utställningen?
- Jag ska åter hem till min frigolithög och göra två pirater till Leksand. Och så dekorationen till ett stort fyrtorn på Skara Sommarland.

BO BORG