GALLERIROND hösten 2005
Birgitta Heiling

 

Birgitta Heiling bor mitt ute i skogen och precis utanför ateljéfönstret har hon grävt en damm, som är hennes konstnärliga källa.

– Jag vill ha det bekvämt och slippa vara ute i regn, säger hon.
Motiven kommer nästan bara från dammen och den närmaste omgivningen
 
 
 
– Jag sitter vid fönstret och undersöker det jag ser, om och om igen. Ibland blir det sviter av bilder. Höstlöv med 20 bilder i mindre format har ett tema av löv från ek och lönn som flyter i vattnet.
– Det var spännande. Jag var tvungen att lägga till flera löv. När det ligger vatten på löven och himlen speglar sig mot den mörka bottnen uppstår den rosa färgen som ställs mot det ockra i varje löv. När gulnade asplöven dansade ner från träden fick bilderna en ny färgskala.
Ett annat tema har växt fram från en näckrosplanta som hon lagt i dammen, flytande med rotsystemet synligt. Speglingarna av grönska och solljus och is bildar en lek av former i vattnet.
– Det blev som kinesiska tecken på ytan.
Den täta vegetationen nära dammen är en tacksam motivkrets. I Ängssviten har Birgitta målat den myllrande grönskan där det framträder enstaka blommor som maskrosen i lysande gult. Det sjuder av vegetation och växtkraft i bilderna. I den största frestar de röda smultronen, att upptäckas av en skarp blick ty motivet ska gärna ses på avstånd. Hon drar sig inte för att plan(t)era motivet.
– Jag har plockat dit kungsängslilja och gullviva.
Hon har en nästan vetenskaplig inställning.
– Allt har med seendet att göra, gestaltpsykologin och vad måleriet som språk tillåter. Erfarenheter påverkar hur komplext vi ser.
Birgitta Heiling bor i Nötja, sydväst om Ljungby i Småland. Hon har gått Nyckelviksskolan, Gerlesborgsskolan i Stockholm och Konstfack (institutionen för bildpedagogik).
 
 
JAN BERGMAN