Ingela Palmertz

Barndomens färger hos Ingela Palmertz

Barndomens färger hos Ingela Palmertz

Form som går igen Göteborgs konstförening 9/4-1/5 2011
Ingela Palmertz med "Bortklippt". Foto: Kenneth Eriksson

Färg och form är centralt i Ingela Palmertz konstnärliga uttryck. Hon återvänder ofta till samma form, men ibland kan överblivet material bli huvudmotivet.

Ingela Palmertz ägnar sig åt måleri, grafik och skulptur. I flertalet av bilderna och skulpturerna förekommer samma geometriska form. Hon förklarar att det är en reducerad form av en människa som sitter på en stol med ena benet över det andra.
–  Det är från krokilektionerna och är samma figur som jag jobbat med sedan jag gick på Valand, berättar Ingela Palmertz som gick konstutbildningen där i slutet av 70-talet.
Varför har du vänt den upp och ner?
–  Det blir vackrare form.


Del av "Komposition med figurer". Foto: Kenneth Eriksson

Skulpturerna ser lätta ut, kanske är det den blå färgen i kombination med det luftiga uttrycket som ger den illusionen. Men Ingela Palmertz jobbar med plåt och skulpterar med hjälp av svetsen. Plåtprofilerna är dessutom fyllda med tyngder för att skapa stabilitet.
”Bortklippt” är en samling skulpturer som mer eller mindre har fått sitt eget rum i utställningen. Titeln kommer från tillfället då Ingela Palmertz arbetade med att ta fram en utsmyckning till en skola i Östersund, och fick klippa av bitar från skissen för att få proportionerna rätt. Bitarna hamnade på golvet, men blev upplockade och fick nytt liv.


Figurativt landskap VII, akryl på duk. Foto: Kenneth Eriksson

Hon gillar att jobba med ytor, som är ett viktigt element i ”Bortklippt”.
–  Färgen är otroligt viktig för mig. Vet inte varför, men de påminner om de äckliga färgerna på en julkaramell som pappa satte i granen när jag var liten. Det har jag inte glömt. Jag använder mig alltid av klara, starka, kalla färger, berättar Ingela Palmertz.
Teckning och målning var något som hon började med redan i uppväxtåren, men innan Ingela började sin konstutbildning på Valand tog hon en doktorsexamen i organisk kemi. Även det finns det spår av i hennes konst. Skulpturerna har i förekommande fall samma rumsliga dimension som molekylmodellerna under studietiden.

Kenneth Eriksson


Blå pyramid III, plåt. Foto: Kenneth Eriksson