Rebecka Burkhalter Pia König

Ny dimension till det triviala

Absurt och värdigt

Hund av Rebecca Burkhalter.

Fem år i samma klass på Valand utan så mycket samröre mellan Pia König och Rebecca Burkhalter. Intresset för varandras konstnärsskap växte dock fram efter en samlingsutställning i finska Jakobstad med Karin Wikström som tredje part. Nu ställer Burkhalter och König ut gemensamt i Vänersborgs konsthall.

Om det enbart handlade om valet av material torde det inte förvåna någon att Rebecca Burkhalter och Pia König inte inlett ett samarbete tidigare. Rebecca målar i olja och Pia skulpterar i metall.
Målningarna görs i flera lager, som sedan skrapas ner med en fönsterskrapa för att få fram en matthet i färgerna. Rebecca förklarar också att hon vill komma bort från dukens ytstruktur, drängen. Resultatet blir en serie porträtt på barn, djur och blommor som ser ut att ha stannat i en ögonblicksbild ur ett minne när karaktären hos objekten lyser som starkast. Rebecca Burkhalter vill lyfta fram sådant som vi ofta bara går förbi för att vi ser objekten som oviktiga.
–  Jag vill ge dem en egen värdighet, säger hon.


Knapp av Pia König.

Pia Königs alla föremål i arkivet på utställningen är inte gjorda i lera som man kan tro, utan gjutna i metall av det som tidigare var typer för sättning av sidor i böcker och tidningar. Även om bara ytan numera består av bly blir objekten mycket tunga. Några föremål har den färg man kanske förväntar sig, medan andra är helt svarta och ger ett intryck av att vara förkolnade och förbrukade.
Arkivet består av föremål som Pia König arbetat med de senaste tio åren.


Blommor av Rebecca Burkhalter.

En del av dem har blivit färdiga och fått färg, medan andra fått den svarta färgen för att de inte blivit klara. Svärtan har också medfört andra effekter när det gäller ljus och skugga, har hon upptäckt.
–  De svarta blir både tredimensionella och platta samtidigt, säger Pia König eftertänksamt.
Lättare är det att förstå samarbetet när det handlar om den underliggande tematiken. Båda vill förändra vår syn på föremål omkring oss.


I arkivet hos Pia König

–  Vi vill förändra, ja. Visa att de inte är det som man tror att de är. Det blir en förskjutning i formatet, kanske, säger Rebecka Burkhalter.
–  Jag tittar väldigt närsynt på grejer, säger Pia König som också beskriver sig som en samlare av grejer i grunden.
– Jag ställer upp föremålen, det blir olika berättelser. Jag bygger en absurd värld, säger hon som menar att den uppbyggda världen blir till något ”gränslandsmärkligt”.


Rebecca Burkhalter. Foto: Kenneth Eriksson

Tillgången på typer har minskat, och det är inte lika lätt för Pia i dag att smälta ner dem som när hon började för tiotalet år sedan. Hon berättar att hon i dag känner ett större motstånd mot att smälta ner dem, och funderar på att göra något annat med den råvara andra ser som skrot. Inte omöjligt att typerna kommer till användning för att trycka något.

Rebecca Burkhalter – Pia König
Vänersborgs konsthall
26/2 – 2/4 2011

Kenneth Eriksson


Pia Konig, självporträtt.