Barbro Chrisoffersson

Målningar och grafik från Hjo

Barbro Christoffersson gillar att jobba i olika tekniker


Barbro Christoffersson från Hjo är en erfaren konstnär. Genom åren har hon jobbat i de flesta tekniker. På sin nu pågående utställning visar hon både måleri och grafik. Hon är nu aktuell i Götene Konstförenings nya lokal i Stadshuset.

Barbro Christoffersson är en gammaldags målare. Hon målar i en rejäl naivistisk stil med klara och tydliga färger. Hon tycks prioritera innehållet framför formen. Hennes målningar är enkla rebusar. I en stor målning står en ensam person under duschen och två andra står tillsammans. Det blir en enkel symbol för utanförskap och ensamhet. En orientaliserad kallbadhusbyggnad för tankarna till kulturmöten och deras komplikationer.
  
Barbro Christoffersson (f 1950) är bosatt i Hjo. Hon gick på Västerås konstskola 1975-76- Hon jobbade länge som grafisk formgivare på en reklambyrå. Hon har också vidareutbildat sig på Tidaholms grafiska verkstad 1993-1997.
 
- Jag var 43 när jag återtog min konst genom att börja på Tidaholm.
 
Vid sidan av konsten har hon vari projektledare och ordförande i Skaraborgs Konstgrafiska 1999-2002.På den här utställningen i Götene Konstförenings nya (och långtifrån lyckade) lokaler visar hon måleri och grafik i olika tekniker.
 
- Målningarna, liksom för övrigt all min konst om allmängiltiga känslor som utsatthet och ensamhet. Jag vill visa att man inte är ensam i sin situation. Det handlar om de små frågor som är de stora.
- Jag har utgått från barnet mitt i flickan. Och hur hennes lek påverkar hennes tänlande när hon blir större.
Utställningen domineras av en stor målning som heter Kallbadhuset.
 
- Bakgrunden domineras av kallbadhuset i Varberg, men man får nog snarare en känsla av att man är i Turkiet. Man ser ett par som kunde vara våra nya svenskar. En bit ifrån står en kvinna och duschar kallt. Hela bilden är en symbol för utanförskap. Det handlar om ensamheten kontra tvåsamheten. 
 
En annan målning heter Maskerad. 
 
- Den handlar om att känna sig fel.Hur ser hon själv på sin stil?
 
- Jag har ingen stil, och inte vill jag ha någon heller. Jag vill hålla på med allt. Jag vill göra olika saker på olika sätt. Jag är praktiskt lagd. Jag gillar att jobba i olika tekniker. Jag älskar hantverket och dess långa processer. 
-t
Hon visar grafik i olika tekniker, bl a serigrafi och koppargrafik. 
 
- Jag lärde mig serigrafi 1999 och införde tekniken på Skaraborgs konstgrafiska. Det är en trevlig teknik, inte minst för att man ser resultat fort. Jag gillar att sitta och tänka hur det ska bli innan jag trycker filmerna.Vad handlar dina bilder om?
 
- Jag har alltid ett budskap och engagemang i mina bilder. Jag gjorde till exempel en grafisk mapp 2005, Flickors sagor. Det är sex torrnålsgravyrer på ett tema. Grunden är barns förebilder. Jag är förskräckt att de har Barbiedockor och machodockor. Jag gick tillbaka till sagorna. Jag ville ge sagofigurerna attribut som för dem till vår tid. Rödluvan fick cykelhjälm till exempel.  Och Törnrosa sitter med mobiltelefon. Hon är mer utanför sig själv än inuti. Flickarna är fortfarande passiva och pojkarna aktiva. 
- Jag har jobbat med de här temana också tillsammans med barngrupper.En annan serie bilder har vaser som tema.
 
- Det visar mitt terapiarbete när min mamma blev sjuk.
- De här bilderna är mera renodlat vackra och dekorativa. Mina andra bilder är mer innehållsrika än vackra. Det handlar om mina känslor, men jag vill inte vara beskäftig.
 
Hur påverkas hennes bilder av att hon bor i Hjo?
 
- Jag bor i urvackra Hjo. Alla säger att då måste man väl måla landskap. Men det har jag aldrig gjort eller känt nån lust att göra.
Något mera aktuellt?
 
- Jag har flyttat till en stor och vacker ateljé i gamla galleri Sötmas lokaler. Jobbar också med ett projekt kring Skaraborgs konstgrafiska verkstads jubileum. Jag har också gjort årets vänblad för Skaraborgs Konstgrafiska.
BO BORGGötene Konstförening, Götene kommunhus
 
Barbro Christoffersson 
 
Målningar, grafik
 
Utställningen hade vernissage den 27 februari och pågår till den 23 mars.