Johannes Nielsen

-Jag vill inte upprepa mig eller fastna i en stil

Varje gång han gör en skulptur försöker han börja från noll.

Johannes Nielsen

På galleri Panncentralen i Mariestad visas just nu Johannes Nielsensrn smäckra skulpturer. Det är som om verkligheten dragits ut på längden. rnHästarna och människorna är avbildade med utdragna graciösa former. -rn Utställaren heter Johannes Nielsen ( f 1979) och är född och uppvuxen irn Falkenberg. Sedan tre år är han bosatt och verksam i Beijing i Kina.

- Jag kom till Kina första gången 2006 som turist. Jag kände att den dynamiska utveckling som var på gång var något jag ville uppleva, så jag stannade. Nu har jag min ateljé i Beijings konstdistrikt.
Han gick på konstskola i Lund i sin ungdom.
- Jag var enormt intresserad av måleri och målade hela tiden. Efter två år på konstskola fick jag möjlighet att åka till Irland. Jag arbetade som assistent åt en konstnär och lärde mig mycket genom hårt arbete där. Det var där jag fick min konstnärliga och kreativa grund.
På utställningen visar han många bronsskulpturer med hästar som motiv.
- Anledningen till att jag skulpterar hästar är att det är ett motiv som alla känner till och har en relation till. Till skillnad från t ex en bild av en människa ser vi på hästen med en neutral blick. Det ger mig en möjlighet att uttrycka fundamentala mänskliga känslor.
I de här skulpturerna arbetar han i brons.
- Brons är ett gammalt konstnärsmaterial som redan de gamla grekerna använde. Det är ett unikt material med speciella egenskaper som jag uppskattar. Det är hållbart och fungerar både inomhus och utomhus. Och det är ett material som bara blir vackrare av mänsklig beröring och väder och vind. De har också unika egenskaper som gör att man kan göra smala och ömtåliga former på ett hållbart sätt.
Varje gång han gör en skulptur försöker han börja från noll.
- Jag vill inte upprepa mig eller fastna i en stil. Jag vill börja förutsättningslöst på varje skulptur och se vart jag hamnar. Jag utgår inte från bilder, utan från min minnesbild. När jag sedan ser den häst som inspirerat mig i verkligheten blir jag förvånad över hur olik den är min minnesbild.
Men har du ändå inte en stil ändå?- Jag jobbar både i en minimalistisk och en klassik stil. Renhet och ärlighet är viktiga för mig. Jag tror på en utveckling i små steg som växer fram naturligt.
- Människorna och djuren har utdragna former för att förstärka det konstnärliga uttrycket.
Du visar inte bara skulptur på utställningen.
-    Jag är mest intresserad av form och volym. Då ligger skulptur närmast, men jag fösker att formulera mig också i måleri, teckning och grafik. Det är samma konstnärliga problemområde jag jobbar med men varje medium har sin speciella fördel.
Det är en omfattande utställning du visar i Mariestad.
-    Det är min största separatutställning hittills. Det är många skulpturer, målningar och teckningar som aldrig visats förut. Utställningen heter ”Hjärtats inre språk” och är en översättning av en berömd kinesisk fras som betyder mycket för mig.
Vad händer framöver?
- Jag återvänder till Kina. Jag vill lära mig språk och om nya kulturer. Just nu är det mest Kina och Asien, men jag är också nyfiken på Afrika och särskilt Egypten.

BO BORG