Galleri Rita
När jag målar lever jag med det
 
Karin Bengtsson
 
 

Min pågående höstutställare, Karin Bengtsson, kommer från Österlen, mitt absoluta favoritlandskap, berättar galleristen Rita Ljunggren, Galleri Rita.

Hon arbetar i varierande tekniker, akryl, grafik (etsning), betong m m. Motiven växlar också; det kan vara fantastiska skapelser från naturens fauna, dess blommor, gamla medicinalväxter, frukter, en eller annan and. Hennes måleri påminner om de gamla mästarnas. Jag blir alltid lyrisk över hennes skapande, säger Rita Ljunggren.

Karin Bengtsson har alltid arbetat med bilder och har i hela sitt liv haft en nära anknytning till Österlen. För henne är det otänkbart med ett liv där inte havet är nära. I sitt skapande är hon nära naturen och inte minst nära sina blommor; överallt finns det tecken och attribut som talar om hennes kärlek till blommor.

– Jag lever i ett organiskt förhållande till mina blommor, jag ser dem i olika faser och stadier, ser dem utvecklas, vissna ner och försvinna. Ofta är det vissna blommor som jag fastnar för. Jag tycker de äger en särskild skönhet och en färgrikedom som attraherar mig, menar Karin Bengtsson.

Ofta är hennes bilder uppdelade i fält med skilda färgskalor, ofta med ett stilleben i centrum. Runt omkring eller över och under finns ytor som påminner om gobelänger, brokader och sällsamt vackra tapeter. Tankarna går inte sällan till de stora holländska och italienska mästarna, säger Rita Ljunggren.

– Jag tycker inte det är banalt att arbeta med stilleben, för mig är det alltid något nytt som växer fram, förklarar Karin Bengtsson. Det är helt nödvändigt för mig att hela tiden utvecklas och gå vidare, tillägger hon.

Karin Bengtsson målar i perioder och när hon målar lever hon i och med sina bilder.

– Mitt liv är ett. När jag målar lever jag med det. På nätterna ligger jag ofta vaken och tänker på bilderna. På morgonen finns det en uppenbar klarhet; jag vet hur jag ska gå vidare. Och det är skönt att veta vad man ska göra, säger Karin Bengtsson.

– För mig är Karin Bengtsson en skicklig konstnär, säger Rita Ljunggren. Hon är ingen person som arbetar lättvindigt eller för kommersen; hon arbetar med kvalitet och jag tror på allt hon säger, menar Rita Ljunggren.

ANDERS THURESSON

 


 
 


   
       
   
       
     
       
     

 

 
 
 
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst