BrittMarie Järnström Lindell
Målningar, collage
Götene Konstförening, Biblioteket
10/10 - 30/10

KOMPOSITION SOM BERÄTTAR OM SIG SJÄLV
 
BrittMarie Järnström söker konstens frihet
 

BrittMarie Järnström Lindell har jobbat som yrkesverksam konstnär sedan 1995. Hon har deltagit i utställningar på Liljevalchs Konsthall och på flera andra platser i Sverige och Finland. Just nu är hon aktuell med en utställning på Götene konstförening i biblioteket.

– Jag är bosatt och verksam i Katrineholm. Gick under ett antal år på olika konstskolor innan jag utbildade mig som bildlärare på Umeå Universitet.

– Så nu jobbar jag heltid som konstnär och halvtid som bildlärare.

Det finns mycket rosa i din konst de senaste åren?

– Jag har utforskat det rosa ett tag, men nu tycker jag att det vita är lika intressant. Men min konstnärliga frågeställning är alltjämt: ” hur mycket av någon komponent behövs för att en målning ska bli intressant?” Just nu är den komponenten ofta rosa, men en tidigare period var blått mitt huvudintresse.

– Jag vill ha minsta möjliga komponent i målningen. För mig själv är det viktigt eftersom jag jobbat med mesta möjliga tidigare.

Också Picasso hade en rosa period?

– Det skiter jag i. Mitt måleri är mitt.

Det är stora vita fält i målningarna?

– Jag släpper fram den vita ytan. Den är lika viktig som färgen. Man kan säga att jag forskar i den problemställningen. Jag gillar inte målningar där hela ytan är täckt av färgstarka motiv. Jag lämnar mycket vitt, ett slags konstnärlig luft, som betyder att bilden kan andas och att allting inte sägs ut.

Hon arbetar mycket för att varje bild inom hennes konstnärliga forskningsområde ska bli speciell.

– Varje bild är sin egen resa. Och den ska bli en egen individ. En del bilder kommer direkt. Andra får jag gräla med länge. Tidigare händelser i måleriprocessen skymtar fram genom det vita.

– Jag målar huvudsakligen med rosa gult och vitt. Rosa är en laddad färg. Jag jobbade ett tag med att försöka göra fula målningar, då blev jag väl bekant med det rosa. Jag har fäst mig vid det rosa och gett det en alltmer framträdande roll i mitt måleri.

För BrittMarie Järnström Lindell handlar konsten om frihet.

– Det finns så mycket regler om hur konst ska vara. Det är helt vansinnigt. Konst handlar ju egentligen om friheten att bestämma själv. För mig handlar det helt enkelt om min förtjusning i färg och form.

Vad handlar då bilderna om?

– Alla bilder är en berättelse. Det sker en rörelse. Det finns en kompositionsberättelse. Målningen är berättelsen om händelserna i bilden. För mig är de också berättelsen om min kamp om att säga mycket med så få komponenter som möjligt. För betraktaren, som för med sig sitt, handlar det kanske om något helt annat. Men ytterst handlar det nog om en komposition som berättar om sig själv.

Abstrakt eller föreställande?

– Jag jobbar inte föreställande. Mitt arbete kretsar oftare kring en tanke om lätta viktlösa, flygande föremål.

Stil?

– Jag hör att de som ser mina bilder tycker att jag har en egen stil. Jag vet ingen bra etikett på den, men det handlar om formspråket och dialogerna mellan färgerna.

På utställningen visas också några collage i mindre format.

– Det är skönt och rogivande att sitta och klippa och klistra. Det finns inslag av ytor som är infärgade med ugnssvärta som jag hittade i en låda. Det går att putsa upp till skinande blankt och det blir fint. Och så har de vita bilderna blivit svarta. Det gäller att hoppa på spåret.

Aktuellt?

-       Jag är med i en jurybedömd utställning på Dunkers kulturhus i Göteborg.

Till sist: hur skulle du formulera texten om din konst i Wikipedia?

– Chockrosa målare!

BO BORG

 

 

 

      

 

 

 

 

101010
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst