Africa Coll
Målningar
Galleri Imma
Mariestad
9/10 - 24/10


VIKTIGT ATT INTE TÄNKA FÖR MYCKET
 
Africa Coll utvecklas med processen

 

 Africa Colls bilder återkommer i tankarna långt efter man lämnat utställningen. Hon utgår från de landskap hon har omkring sig och vandrar i, och känslorna de väcker. Hon tar synintrycken och impulserna, oavsett om de är från Medelhavet eller Vinninga, och gör dem till inre landskap som säkert finns med i processen när hon gör sina målningar. Formulerat i ord kan det låta krångligt. Så upplever jag dem inte. Snarare tvärtom.

Africa Coll bor och verkar i Hasslösa utanför Lidköping. Hon är en flitig utställare och i den närmaste framtiden ska hon ställa ut i både i Göteborg och i Lidköping. På båda platserna har hon haft framgångsrika utställningar tidigare. Men den nu aktuella utställningen på Galleri Imma är hennes utställningsdebut i Mariestad.

– Jag visar ett drygt fyrtiotal målningar från det senaste året. En del är helt färska.

– De flesta är akryl på duk. Men en del är monotypier som jag gör i min egen teknik och målar vidare på.

Monotypierna är ett färskt exempel på hennes ständiga experimenterande.

– Jag målar på en platta som jag trycker mot en uppspänd duk. Sen målar jag vidare. De flesta av de här bilderna görs i små format.

Hon har också börjat måla på aluminium.

– Jag såg så fina plåtbitar hos plåtslagaren när jag skulle köpa material till huset. Jag tog hem några och provade. Aluminium har en yta som till skillnad mot duken inte suger. Allt blir kvar på ytan. Färgerna fastnar inte överallt så vissa partier får genomsläpp. Det fungerade så fint så jag fortsätter att jobba på plåt.

Hennes motiv tar alltid sin början i landskapet.

– Inspirationen, om man nu ska kalla det för det, kan komma från en sten eller en blick på ett landskap. Sen börjar leken…

– Jag kan bara måla det jag ser och tycker om. Jag fotograferar mycket – När jag ser bilderna ser jag mina motiv. Jag ser skogen. Tar foton. Skissar. Några dagar får gå. Sen…

 

– Jag målar landskapen som jag ser dem till att börja med. Funderar på färger och former. Jobbar nästan naturalistiskt i början. Efter ett tag fungerar det inte att jobba med synintryck längre. Då målar jag det tavlan själv kräver och säger. Då är det viktigt att lita på ingivelsen.

Hon betonar att det är viktigt att inte tänka för mycket när man målar. Helst inte alls.

– De ord jag skriver i målningarna bara kommer av sig själva. Jag vet inte var de kommer ifrån. Det går inte alltid att läsa. Jag vet inte alltid vad det betyder. Men jag bryr mig inte. Jag sätter min lit till måleriet. Jag fortsätter att lägga till och dra ifrån utan någon plan. Målningen ser alltid till att den får vad den vill ha.

– Jag bryr mig inte om det blir bra eller inte. Jag bara målar på tills det är klart.

Sedan hänger hon upp bilderna upp och de får vila några dagar.

– Då känner jag knappt att det är jag som har gjort dem.

Vad handlar bilderna om?

– Jag vill inte berätta något. Och det handlar inte heller om ett ”express myself”, nej, det är jag nästan säker på. Jag tror inte konst handlar om det. Man kan bara uttrycka sig själv om man inte försöker göra det.

– Jag blir själv berörd av bilderna, men jag vet inte om det är färg eller form, eller vad det är. Har man en plan för konsten försvinner kraften. Hela måleriprocessen är en utveckling för mig.

Men vad tycker du egentligen om dina målningar?

– Jag tycker om en del, är likgiltig för en del. Ogillar andra.

Är skönheten viktig?

– En del av målningarna blir vackra. Jag vet inte varför. Men det känns tydligt.

Africa Coll är mycket intresserad av att skriva.

– Jag älskar att skriva. Skulle vilja bli författare. Jag har publicerat två barnböcker i Spanien och en i Korea.

– En handlar om en liten räv som letar reda på blad som ramlat av ett mandelträd. En annan handlar om en nyckelpiga som bara har sex prickar. Och en handlar om horisonten.

Africa Coll kommer ursprungligen från Katalonien.

– Jag har rest en del och bott på många olika ställen. Men nu har jag rotat mig i Hasslösa. Det känns bra, men mörkret och snön är svårt för mig.

Framtiden?

– Jag vill börja filma. Jag har en jättebra idé till en 3-D animerad film.

Zenit väntar spänt och återkommer.

BO BORG

 
 
 

101010
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst