Bölstad magasin:
SOMMARUTSTÄLLNING
Medverkande konstnärer:
Eva Zettervall, Lennart Aschenbrenner, Stig Olsson, Lars Johansson, Yvonne Nimar, Noah Ljungberg, Ingela och Lars Agger, Gösta Grähs, Kerstin Hörnlund, Paul Grähs, Lars och Monica Hallberg, Chennet Juhlin, Bertil Hansson, Maria Hilfon, Björn Wessman, Tord Lager, Eva Bengtsson, Anders Solfors
Bölstad magasin, Torsö, utanför Mariestad, till 22 augusti

SOMMARGALLERI PÅ TORSÖ
 
Brett urval av seriös konst
 

Torsöborna är med rätta stolta över sin fina ö, som ligger i Vänern strax utanför Mariestad. ”Här svävar havsörnen över vikar och sund, här kan du vandra eller cykla genom orörd vildmark och odalmark, bada i rent vatten vid vackra stränder, bo bra och äta gott.” Nu har man fått ett sommargalleri modell bättre, med ett brett urval konst i alla tekniker, och med en klar kvalitetsprofil.

Zenit träffade initiativtagaren Hubert Stockselius, boende på grannön Dillö. Under säsongerna driver han galleri Stockselius i Skövde.

– Torsö är ett sommarparadis med ca 50 fastboende. Och här finns flera fantastiska byggnader från jordbrukets storhetstid som blivit över. Bålstad magasin t ex, ett sädesmagasin som slutade användas på sjuttiotalet. Det är en fantastisk byggnad som stod här till ingen nytta. Så idén om ett galleri i Bålstad magasin föddes.

 

– Nu har vi jobbat stenhårt några månader. Rivit ut en massa skräp, och vi har gjort i ordning det mellersta av de tre våningsplanen. Ingen som inte var med kan nog tänka sig hur mycket damm vi har sopat och sugit upp!

– All gammal plank är sparad. Golvet till exempel är gjort av 2 tums handhyvlad plank monterad med handsmidd spik gjord här på Torsö. Bara det är en sevärdhet.

Galleriet fick en rivstart.

– Det har varit stort intresse och mycket folk. Bara under Torsödagarna var det över 500 besökare.

Initiativtagaren Hubert Stockselius driver sedan sin pensionering för 10 år sedan Galleri Stockselius i Skövde. Innan dess jobbade han på ett arkitektkontor i 40 (fyrtio!) år. Där ritades många byggnader för offentlig verksamhet. Han insåg behovet av konst med kvalitet i de lokalerna.

– Yrket hade mycket med färg, form och proportioner att göra. Och när jag träffade en fastighetsägare som hade lämpliga lokaler körde jag igång.

Så det låg nära till hands att han såg kopplingen mellan de tomma lokalerna på Torsö och konst och galleriverksamhet. Man visar en stor utställning över sommaren. Här ingår över femtio verk av ett tjugotal konstnärer.

– Inriktningen är konst av god seriös kvalitet, bra konstnärer av nationell klass, inte lokala akvarellmålare. Jag har ett stort kontaktnät genom mitt ordinarie galleristarbete.

Jag ber honom välja några exempel på vad han tycker är riktigt bra konst i utställningen.

– Eva Zettervall har med två målningar och tre färska collage. Hon har jobbat med collage det senaste året. Men vi har också med ett exempel på hennes aktuella måleri. Hon gjorde till Darwinjubileet en serie målningar kring kvinnan och evolutionen; hon har lämnat sina toppmålningar till oss.

 

 

– Lars Agger visar tre skulpturer i serien ”Hus som jag har passerat”. Lars är målare, modellsnickare och skulptör. De här skulpturerna är gjorda av skrot och har figurer och fina ytor.

 

– Noah Ljungberg visar målningar. Hon jobbar med en kombination av screentryck och måleri. Hennes övermålningar är effektfulla.

– Men det här var bara tre exempel. Jag skulle kunna ta 17 bra exempel till av de här femton utställningarna.

Kommer det en fortsättning?

– Jajamän! Det finns en väldig potential i den här och i en del angränsande byggnader. Förutom konst kan man tänka sig visa konsthantverk i andra lokaler. Och kanske en jordbruksmaskinsutställning och annat. Då kanske vi kan få stöd från EU.

Men det första vi ska göra är att bilda en förening för att öka engagemanget och bli fler som jobbar. Bölstad magasin kan utvecklas till något stort som sätter Torsö på kulturkartan….

BO BORG

 

 

20100814
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst