Utställningen pågår till den 20 augusti
Traditionsenlig sommarutställning i Lidköpings stadshus
 
 Hans Andersson, Hjördis Blomberg, Göran Eliasson, Carl-Gustav Gillström
 

 
 

Konstnärssammanslutningen Lidangruppen i Lidköping anordnar bland annat utställningar. På somrarna har man de senaste åren ordnat utställningar i Lidköpings stadshus. I sommar ställer 4 av Lidangruppens målare ut där.
Zenit träffade en av dem; Hans Andersson, för en pratstund;
-Jag är född 1961. Började min konstnärsutbildning 1990.

 

 


  De första trevande konststegen togs med en konstkurs hos ABF  här i Lidköping. Det gav mersmak, så jag gick vidare  med en ettårig kurs på Skövde Konstskola. Sedan gick jag på Gerlesborgsskolan i Stockholm. Och sen dess har jag jobbat som konstnär.
Och nu är det dags för traditionsenlig sommarutställning i Lidköpings stadshus.  
-Alla som ställer ut är medlemmar i Lidangruppen. Det är en grupp som får ha maximalt 25 medlemmar. Alla ska komma från kommunen.
Jag ber Hans berätta om hans egna verk på utställningen.
-Jag målar mest i olja. Har väl ingen speciell stil. Jag försöker hålla bilderna skolmässigt strama. Men det glider alltid ut mot fantasin. Efter ett tag måste man jobba ett annat sätt. Inte minst för att komma vidare från det lätt skissartade tills det sitter.
-Hela bildytan är viktig för mig. Jag har ett realistiskt ideal, men när jag misslyckas med ett landskap kan det få bli utgångspunkt för en målning som går över i det abstrakta.
Det blir mest landskap.
-Ibland fotograferar jag formationer och väderväxlingar. Sen utgår jag från lyckade fotografier.
-Andra gånger nöjer jag mig med rätt och slätt verkligheten gramför kameran.        
- Det är en befrielsekänsla när en bild blir som man vill och man får känna sig nöjd en stund. För så är det, när man målat länge på en sak så sitter det.  Man har gjort något man inte gjort förut. För mig handlar det om att återskapa den atmosfär jag själv upplevde. Kylan eller värmen ska kännas på samma sätt framför målningen som framför motivet.
Kan man se föremålen i dina målningar som symboler?
-Inte som jag ser det. Jag arbetar inte medvetet med symboler i bilderna. Jag känner att verkligheten räcker som den är.
- Jag vill i stället hitta harmoniserande färgmöten. Ibland får avbildandet av formen stiga litet åt sidan för att det ska lyckas.
Inspiration från annan konst?
-Jag blir inspirerad av impressionisternas sätt att måla som fångar atmosfären så bra. Och så gillar jag tidiga verk av Leger.
Hans Andersson jobbar också som utställningsvärd på Lidköpings konsthall.
-Det ger mig möjlighet att träffa många spännande människor och jag umgås med konst hela tiden.
Framtidsprojekt?
-Jag ska försöka fördjupa de bildidéer om natur jag har nu.

BO BORG                                     
 
 
   
 
   
 
 
     
       
     

 

 
 
 
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst