Fredrik Lindqvist
- träsnitt på tyg
Anna Höggren
- halsband av glas
Nääs Galleri
3/7 - 27/7


FREDRIK LINDQVISTS GLÖDANDE FÄRGSTARKA BILDER
&
ANNA HÖGGRENS ISIGA OCH BÄRLÄCKRA HALSBAND
 
Engagerande kombination av utställare
 

Fredrik Lindqvist: I tankarnas värld


Mitt i julihettan, då temperaturen närmade sig 30-gradersstrecket, öppnade Nääs Galleri en av sina sommarutställningar. Här möts Fredrik Lindqvists expressiva träsnitt på tygcollage och Anna Höggrens kristalliserade minnesbilder i form av glashalsband.


Över trappavsatsen ”fladdrar” Fredriks stora 3-dimensionella fjäril medan Anna visar bruksglas. Fredriks stora bilder upptar det stora rummet och Anna exponerar sina transparenta halsband i det lilla rummet, där solljuset flödar in.

 

Fredrik använder gammal teknik, träsnitt som utvecklades under medeltiden; stockarna är ungefär 55 x 50 cm. Som underlag hade han tidigare papper, men har nu övergått till monumentala format med mönstertryckta bomullstyger som underlag, gärna sådana som kan köpas på Ikea. Tygerna bildar en sorts collage med grova sammansyningar av svart garn. De är både kraftfulla och mjuka.


I sina bilder blandar Fredrik också friskt.


-Ett bildflöde som nästan slår ihjäl en!”, säger han själv. 

 


"Fuck you" av Fredrik Lindqvist


Motiven förstärker och förvränger verkligheten. Figurerna är distinkta, men innehållet sammansatt, fullt av kontraster och absurditeter.


- Som ung lyssnade jag mycket på hårdrock, berättar han. Tempot är uppskruvat och träsnittets råhet tilltalar mig.


Vi stannar framför  ”I tankarnas värld”, den bild som utgör vernissagekortet, och som torde engagera flera åskådare. Två arbetare med sina hjälmar sammankopplade med en slang, en liten fisk simmar mellan dem, ovanför syns trädstammar med klotter: hjärta med pil och texterna – tystnad och Eroberung (erövring). Jag får omedelbart BP och oljekatastrofen i tankarna. Fredrik talar om far och sonförhållande. Olika språk - svenska kontra tyska. Natur och människa, storindustrins expansion.


-  Min dotter, som är 6 år, talar tyska och hon har sin egen sagovärld. Den påverkar också mig. Jag gillar dialogen, kommentarerna från betraktaren, som tar del av mina bilder, säger han.


Sagovärlden tycker jag mig också finna i ”Trumslagaren”, där öst och väst möts och djuren både lockar och skrämmer. ”Fuck you” ger associationer till västvärldens popkultur, till jeansreklam och godis. Den är häftig – här finns både skämt och allvar!

 


                

Anna Höggren delar hytta med 3-4 andra glasblåsare i Sävedalen. Det är första gången hon visar en koncentration på sina smycken. Här finns svala isiga halsband, helt transparenta, utan färg, med stor tyngd. ”Isdrottning” med friblåsta och klippta glaspärlor är ett talande exempel. Anna nämner att hon gärna eftersträvar att göra smycken med tyngd.


I aktuell smyckekonst förekommer ofta nya materialsammansättningar. Så även här. Halsbanden kan också upplevas som en sorts minnesbilder, små skulpturer eller väggsmycken, som erinrar om vissa händelser, resor eller personer. ”Japanskt plåttak” är svalkande blåtonat, som flera tak i Japan, där Anna också studerat. De små kuberna här är sammansatta av segmenterade foton.


- Resor är betydelsefulla, säger hon.


Anna har också varit verksam i Norge och USA. ”Faluröd” kan ge viss hembygdskänsla. De ofärgade glaspärlorna har försetts med påklippta svartröda duttar och kombinerats med faluröda träkuber från ett gammalt vagnslider, vid låset sitter kopparmetall.


– Kopparn ger en varm känsla, säger Anna. Här finns en spänning, som mjukar upp.

 



Det mest sommarläckra halsbandet är nog ”Julia” , där den rosa-röda färgen var utgångspunkten och nu lockar med sin bäriga fruktighet, tyvärr omöjlig att fånga med kameran.


Hetta och svalka – passa på att se de här utställningarna, som pågår till den 27 juli. Zenit var där. Flera utställningar följer under sommaren.

I höstnumret kommer en mer utförlig artikel om Konsthantverket på Nääs.

MARIANNE ERIKSON

 

 

 

 

 

100707
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst