Hjo Konsthall
Landskap från själen
 

Africa Coll
 
 
 

Lidköpingsbaserade konstnären Africa Colls målarkarriär har tagit ordentlig fart. Hennes bilder har blivit allt mer efterfrågade och det har gjort att utställningarna följer slag i slag.

Nu är hon aktuell med en stor utställning på Hjo Konsthall.

- Hon visar ett drygt sextiotal målningar som går under samlingsnamnet Landskap från själen.

Alla är faktiskt från de senaste tre månaderna.

- Jag hade en utställning på galleri Ars Veritas i Göteborg. Till mins stora glädje såldes allt slut. Och medaljens baksida var att jag fick måla allt nytt till den här utställningen. Men det var ju bara roligt för jag älskar och måla och jag är mycket flitig i ateljén.

Africa Coll jobbar i många tekniker.

- Jag jobbar i blandteknik, akryl och tryck på duk och plexiglas och akryl på aluminiumplåt. Jag gillar alla sätten fast på olika sätt.

 
   
     
   
 
Hon har en sammanhållen, men ändå varierad motivkrets.

- Jag blir inspirerad av min omgivning och där har jag så starka upplevelser att det räcker som motiv för mig. Bland annat har jag gjort en lång serie målningar som heter Arboretum. Jag är på nummer 34 och 35 nu.
Arboretum betyder en plats där det finns många träd. Och där trivs jag.

-Jag inspireras mycket avträdens stammar. Det är stammar jag sett. I mitt måleri ger jag dem olika färger och därigenom skilda karaktärer. Jag målar litet av utsidan och litet av trädens insida. På några är det texter. Jag skriver saker jag kommer på när jag målar. Jag vet inte varför jag gör dem, bara att jag måste. De blir dramatiska och starka.

- Jag tänker inte när jag målar. Jag bara kör.

-Jag vill behålla den känsla jag får när jag ser mina motiv. Det handlar mera om upplevelser än om känslor. Jag jobbar för att andra ska uppleva samma sak, utan för att redovisa min upplevelse i måleri. Och det är det enda sätt som gör upplevelsen rättvisa.

Färgskalan?

- Förr arbetade jag mera med svagare nyanser.  Men nu jobbar jag med starka, tveklösa färger.
- Ibland blir det en rosa fläck på en stam. Jag vet inte varför, och bryr mig inte heller. Jag vet bara att jag måste lita på min intuition när jag skapar.

Abstrakt eller föreställande?

- Man kan säga att mina målningar är abstrakta, men man kan också säga att de inte är det. Jag bryr mig inte om varför.

Hur kommer då målningarna till?

- Jag är mycket flitig och målar ca 8 timmar per dag.

- Det är mycket förberedelser. Jag ser nåt jag vill måla. Då fotograferar jag det. Sen gör jag utskrifter i rätt format i förhållande till målningens mått.
Jag avbildar först. Sen startar en dialog med tavlan. Jag glömmer motivet. Nu kommer måleriet som det vill. Och nu är processen inne i det avgörande skeendet. Det är verkligen inte lätt att sluta den här kreativa processen och säga att målningen är klar. Men jag har lärt mig att lita på min intuition även i det fallet.
- Sen får jag vänta några dagar. Uppfattningen om målningen förändras och jag kanske lägger till eller drar ifrån. Eller inte.
- Folk säger att mitt måleri är annorlunda, men jag bryr mig inte. Det är som, det är och måste vara.

Vad händer närmast.

- Det blir mycket utställningar nu. I höst har jag flera bokade redan. Galleri Imma i Mariestad. och därefter Galleri Manzana i Lidköping. I November blir det Galleri Ars Veritas igen.

BO BORG
 
   
     
     
     

 

 
 

 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst