Tvättstugan i Karlsborg och längs Strandpromenaden.
Händelser vid Vättern 2010
 
 pågår till den 15 augusti 2010. Utställningen är öppen från 12.00 - 18.00, dagligen.
 
 
 

I Karlsborg ställer 5 konstnärer ut både inne och ute. Dels visar de sina arbeten i den så kallade tvättstugan i Karlsborg. Där sålde Ö och B tidigare sina fynd. Nu har det blivit en förvånansvärt bra utställningslokal som många hoppas ska kunna permanentas, för det skulle fylla ett stort behov.
Zenit bad en av utställarna, Reinhardt Grosch att berätta om projektet.

- Vi är femkonstnärer som ställer ut över sommaren längs Strandpromenaden i Karlsborg. Tanken är att göra promenadstråket till fästniongen mera intressant och attraktiv. Förutom utomhusutställningen har vi också en utställning i Tvättstugan i Karlsborg. Vi hoppas alla att den delen av utställningen blir en start för en kontinuerlig utställningsverksamhet i Karlsborg.

- Vi har tagit ett namn på utställningen som ska anknyta till Göta kanalprojektet Händelser vid vatten.

 

 

[Text]

     
   
  Utställningen har inget speciellt tema, utan var och en har fullt ansvar för motiv och utförande av sitt verk.

- Pellas G Hansson släpper på sin poetiska ådra. han har gjort dekorerade kakelplattor som har placerats ut med jämna mellanrum längs vandringsleden vid Karlsborgsviken.
-Han har graverat in poetiska tänkvärdheter i plattorna. Det är sentenser av typen . "Det är insikten som räknas, inmte utsikten." Inför dem kan man stanna upp en stund och tänka efter innan man går vidare.

Anna Johansson Ekenstierna har gjort en installation hon kallar Örnnäste.

- Anna är bildkonstnär och född i Karlsborg. Hon är speciellt intresserad av frågor kring estetik; vad som är fult och vackert och varför vi tycker så. Hon betonar den selektiva perceptionen, det individuella.
- Hennes Örnnäste är gjort av trä. Det är ca 2x2 meter. man kan gå in och ut ur det och betrakta Vättern och Pukön genom ett titthål i boväggen.

Yvonne Nimar är Hjos namnkunniga konstnär. Hon är erkänd och väletablerad och har ett alldeles eget uttryck.

-Hennes verk heter Resan. Du inbjuds att ta plats på en liten stol av järn och papper på en liten kulle alldeles vid vattnet. Det handlar om en resa; till eller ifrån. Det finns inspirerande texter på sittplatsen.

Julius Pettersson och Johanna Karlsson har gjort en installation tillsammans de kallar Rättning.

-Deras verk är gjort i smide i stora proortioner. Det handlar om kompassen som en symbo som gör väderstrecken levande för oss. Verket berättar om riktning och position. Betraktaren får själv associera vidare.

Till slut bad vi Reinhardt Grosch berätta om sina egna verk.

-Min skulptur på den härutställningen är en Eolsharpa, eller vindharpa som det också kallas. Den är gjord av trä och stål. Den är fyra meter hög och har fem strängar. Enligt myten är det vindens gud Eol som spelar i den.
-Det är ju så krigiskt i Karlsborg att jag ville tillföra litet musik och poesi. Jag har gjorde blå för att den ska bryta av mot grönskan på ett fint sätt. Det bryter lagom mycket utan att bli påträngande.

Reinhardt Grosch är konstnär på heltid sedan 15 år tillbaka.

-Jag har gått på Domens konstskola i Göteborg på sjuttiotalet.
- Jag är i första hand målare och tecknare, men jag jobbar också i trä och keramik. Med åren har jag kommit att bli en mångsidig konstnär, utan att egentligen ha en egen stil.
-Under våren i år har jag gjort ett antal stora målningar till Forsviks industriminne. De handlar om tre starka och viktiga kvinnor i Forsviks historia. Och jag ska jobba på industriminnet i Forsvik i sommar.

Till sist;
-Visst är det väl både fantastiskt och roligt att en liten kommun som Karlsborg får ett stort utomhusprojet som den här utställningen.

BO BORG
 
     
     
   

   
 
   

 

 
 

 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst