Nääs Konsthantverk pågår till den 29 juni
Konst eller konsthantverk
 

Karl-Magnus Nilsson
 
 
 

När Karl-Magnus Nilsson ( f 1977) var färdig med sin utbildning vid Danmarks Designskolas linje för glas och design 2008 sökte han inte anställning.
-Jag har valt att gå en friare väg och jobba självständigt med mig själv som uppdragsgivare.
Vägen till hans nuvarande position som framstående glaskonstnär har gått genom många lärosalar.
-Jag är utbildad glasblåsare. Och har gått bland annat på Norrköpings konstskolas skulpturlinje. Och nu är jag en fri konstnär. Jag vill understryka konstnär, för när man jobbar med glas i Sverige hamnar man nästan med automatik i konsthantverksfacket, vilket man vill eller inte.

 
 
  Varför blev det glas?
- Jag provade en massa olika material när jag var ung. Sen var det bara glas kvar. Och när jag gick på glasskola i Orrefors fastnade jag definitivt. Glas passar mitt sätt att tänka och att jobba. Det är en långsam process med många moment och faser. Man ska skulptera i lera, gjuta och slipa för att bara ta några få exempel. Man hinner tänka efter under tiden.
-Det känns viktigt för mig att komma ifrån glasets stämpel som prydnadsföremål.
Karl-Magnus Nilsson är inte knuten till någon hytta eller till nåt av de stora glasbruken.
-Jag gjuter mest. Och då hyr jag in mig på konstnärernas kollektivverkstad och gjuter där.
Han jobbar för närvarande mest med skulpturala objekt
-Jag jobbar figurativt med mina glasskulpturer. Det kan vara vad som helst, människor, djur och natur. Jag har en uppsättning figurer som jag väljer bland och så ställer jag samman olika objekt för att se vad det kommer fram för historia. De flesta består av två eller flera objekt som är sammansatta. Jag har gjort över 200 objekt och dem för jag samman i olika konstellationer.  Strange but  beautiful things skulle den här utställningen ha hetat om den hade haft ett namn.
Vad handlar dina skulpturer om frågar jag när jag står inför en märklig grupp objekt som bildar verket ”Duvan står alldeles stilla så att ingen kan se den.”.
-Alla bilddelar är så klara att alla vet vad det är. Jag vill hålla mig öppen till vad det handlar om. Jag ger verktygen. Sen finns det mycket att upptäcka i dem. Och jag vill pröva olika varianter att skapa nya historier.
Hur känner man igen dina verk?
-Glaset är speciellt genom att det är transparent. Annars är det som vilket annat gjutet material som helst. Det gör man nog på själva glaset. Jag lämnar glaset rått. Polerar inte så mycket.
Vad inspirerar dig?
Det är nog själva livet och levandet. Jag kan inte säga någon annan konst som inspirerar mig. Men musiken gör det. Tom Waits till exempel.
Konst eller konsthantverk.
-    Skulptur är förstås konst, även om den som min har ett stort hantverksinslag i sin.  Men jag har också en hantverkargen i mig. Och jag har lärt mig det tekniska från grunden. I Norden, till skillnad från till exempel USA, räknas glas som design. Men det där är bara gamla fördomar.

Vad händer härnäst?

-    Fortsatt hårt arbete! Och så ska jag bli pappa i dagarna. Till hösten ska jag ställa ut på galleri Unikt Glas i Göteborg.

BO BORG
 
     
     
   
     
 
   
     

 

 
 

 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst