Hjo konsthall Filial
Konst och kulturlivet i Hjo har fått en vitamininjektion
 
Samlingsutställning
 
 
 

Först kom Hjo konsthall själv  har nu i sommar  konsthallen öppnat en filial. Det är en tillfällig utställningslokal som ligger vid biografen.
Zenit träffade  Petra Gunnarsson, själv konstnär som också är projektledare för Hjo konsthall.
-På den här utställningen visar vi bara väletablerade konstnärer. Och det har alla på ett eller annat sätt Hjoanknytning. De flesta är dock numera verksamma på andra orter.
Vi ber Petra Gunnarsson göra en snabbsammanfattning av utställningen.
- Yvonne Nimar visar skulpturer i lera. Den här gången är det mest djurmotiv.
- Paul Bodini är ursprungligen holländare. Han har kallats en grafisk trollkarl. Han är dessutom tecknare och serietecknare. Han visar teckningar på duk i en tidsödande tusenstrecksteknik.

 
 
  - Linda Bähni Thomas är en nyinflyttad Hjobo. Hon jobbar med illustrationer som hon sammanställt med dagboksanteckningar. De bild  och ordcollage hon gör har hon sedan printat ut på duk.
-Bodil Frendberg kallar sina bilder för fotografisk teater. Hon iscensätter och regisserar bilder hon senare fotograferar. Det blir dramatiska och förtätade bilder. Hon arbetar i långsamma processer med gammaldags fototeknik.
-Markus Jenemark. är fotograf. Han jobbar med en gammal Rolleiflexkamera. Beprövad litet gammaldags  teknik med nya motiv. Han  jobbar med halvformatsfilm som ger mycket hög teknisk kvalitet. Så trivs han bäst och tycker att han får det bästa resultatet .
-Karin Frendberg arbetar också hon scenografiskt med tecknat broderi. Att se hennes bilder är som att gå in i en drömvärld och tecknade och broderade drömmar. Estetiskt och sensibelt.
-Jennte Ekström är tecknare och illustratör. Hon har djur och människor som sina favoritmotiv. Det är   naivistiskt och ändå inte. Hon har en väldigt säregen stil och arbetar i svartvitt med inslag av färg.
- Lotta Wästerlid Zmuda Trebiatrowska är scenograf till yrket. Arbetar intuitivt med ett abstarkt måleri.
Även projektledaren Petra Gunnarsson själv deltar i utställningen.
-Jag bor i Hjo och har flera olika yrken. Jag jobbar som bild och formkonstnär.  Dessutom som frilansande bildterapeut och projektledare för Hjo Konsthall.
Hon visar skulpturer och foton.
- Mitt tema heter Trans-Form. Det handlar både om form och förvandling  för att gå in i ett annat tillstånd.
- På en nivå handlar bilderna om skapelseprocess och transformation.
-Jag jobbar med skulpturer i lätta material som hönsnät, papier marche och gips. Jag ser dem som prototyper till att göras i mera hållbara material och gärna placeras i offentliga miljöer.
-Mina figurer är en blandning mellan djur och människor. Den blandningen finns i många kulturer och varianter. Jag jobbar med en blandning och en upplösning av former som sker i drömmar. Det handlar om obestämda mellanformer.
- Jag vill han  en känsla av målat, så jag gör dem mycket pixliga.
Är skönhet viktigt för ditt uttryck?
-Skönhet är viktigt, men det är spänningspunkten mellan ljus och mörker som intresserar mig.
Vad händer härnäst?
-Jag kommer att fortsätta att låta Hjo Konsthall präglas av konst, kultur och hälsa.. Vi ska ha nya spännande utställningar hela tiden!
BO BORG
 
     
     
   
     
     
     

 

 
 
 
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst