Galleri Fyrkråkan, Mariestad
Hög kvalitet ska det vara på det vi gör och visar.
Annars kan det kvitta!
 
Marika Beutler, Mats Svensson
 
 
 
Det finns en frisk och fin tillväxt och kontinuitet i konstlivet i Mariestad. Galleri Splace flyttar och blir granne med anrika Galleri Imma. Och i Splace gamla utställningslokaler flyttar in ett nytt galleri. Det får inte sitt namn förrän till nästa utställning, så jag kallar det för Galleri Fyrkråkan så här till första utställningen, men bara till den.
 

  Det ska bli ett konstnärsdrivet galleri, men premiärutställningen ordnar initiativtagaren själv, konstnären Birgit Backman.
-Galleriets namn ska fastställas i demokratisk ordning. Men eftersom jag själv ordnar första utställningen kallar jag det Galleri Fyrkråkan, för Fyrkråkan heter min verkstad hemma.
-Efter den fösta juni får galleriet sitt riktiga namn. Spännande va?
- Direkt när vi fick veta att galleri Splace skulle flytta tog jag kontakt med hyresvärden. För det här är en fin, intim lokal med mycket kultur i väggarna. Och så har den ju ett inarbetat läge.
Vilken profil kommer galleriet att få?
-Vi ska visa konst och konsthantverk av bra kvalitet. Nästa utställning är över sommaren . Då ska vi fungera som konsthantverksgalleri. Vi vill se till att alla de turister som kommer till Mariestad stöter på konsthantverk av bra kvalitet. Och det kommer at bli bra för galleriet drivs av eldsjälar.
-Från augusti kommer vi att ha en utställning i månaden.
Galleristen Birgit Backman är själv konstnär.
-Jag är en idogt och ständigt arbetande människa som bara inte kan lugna ner mig. Jag är konstnär själv. Men jag har också jobbat som kursledare på flera platser i Skaraborg. Det är bl a konstkurser för funktionshindrade. Dem har bi bland annat hållit i min ateljé vid sjön i Mariestad. Vi har gjort pappografier, monotypier, screentryck trä mm.
- Men i ”det civila” är jag egentligen konstnär. Det har jag varit sedan i slutet av sjuttiotalet. Jag gör då mest grafik och litet akvarell. I mina monotypier tar jag vara på intrycken från dagen när de dyker upp. På senare år har jag också gjort porträtt i akvarell.
Berätta litet om er premiärutställning.
- Vi ville inleda med en utställning helt i svartvitt. Och de konstnärer vi hade i åtanke ställde upp.
- Vi visar nya skulpturer av Marika Beutler , keramiker verksam på Kinnekulle. Hon är utbildad på formakademin i Lidköping. Hon är ingen pottemakare, snarare skulptör. Hon arbetar i rakuteknik. Det är mycket personliga djur, djur med karaktär och uttryck. Ofta jobbar hon i par så att skulpturerna har en relation till varandra. Det finns mycken formkänsla i hennes arbeten. Och massor av varm humor och medkänsla.
-Grafikern Mats Svensson har varit min lärare i grafik. Han visar torrnålsetsningar. Det är mest landskap, han är intresserad av konstrasterna. Han är fin på att forma mjuka linjer med torrnålen. Han visar också akvareller i ett fåtal färger.
Vad är ambitionen med galleriet?
-Att visa bra konst och konsthantverk förstås. Men också att bli en mötesplats för gamla och blivande kulturintresserade. Alla som vill är välkomna in på en kopp kaffe.
Och Hög kvalitet ska det vara på det vi gör och visar. Annars kan det kvitta!

BO BORG
 
     
 
   
     

 

 
 

 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst