Skövde kulturhus
pågår till den 29 augusti
Bilen i våra hjärtan
 
Deltagande konstnärer: John E Franzén, Malin Skjöld, Carl Johan De Geer, Ulf Wahlberg, Viktoria Brännström, Maria Friberg, J Tobias Andersson, Olof Broström, Daniel Andersson, Erik Krikortz, Roland Perasson, Bodil Furu, Anna Johansson Ekenstierna
 
 
 

Skövde Konsthall och Konstmuseum gör åter ett försök att nå en bredare publik än de vanliga kulturkoftorna. Bilar har väl alla en relation till bilen tycks man tänka. Och sagt och gjort; en utställning med konst som har bilen som tema. Zenit träffade konstintendent Tomas Asplund-Gustafsson en av de ansvariga för utställningen.

 

 


     
 
 

-Årets sommarutställning är en samlingsutställning. Tretton konstnärer har valts ut för att de på ett eller annat sätt förhåller sig till bilen i sin konst. Här finns alla möjliga sätt att förhålla sig  till bilen i alla möjliga tekniker som dokumentärfilm, animerad film, foto, måleri och skultur med
Det handlar om bilen som kulturellt fenomen.
- Inte  bilden som designobjekt. Det handlar i stället om bilens relation till människan.
Allt är konst. Det finns inga faktiska bilar i utställningen.
-Vi har velat ha en bredd. Det är lätt att hamna i vurmen för amerikanska bilar. Här har vi ett vidare tema; bilen i alla dess former.
-Vi ville också få in litet kritiska tankar.Bilen kommer ju med ett nödvändigt pris.
Jag ber Tomas välja ett par personliga favoriter.
-Bodil Furus film om Eddie Meduza. Jag harhonom i mitt kulturella arv. Han låg där och pyrde i min ungdom. Den här filmen är bättre än Eleganten från vidderna.
-  Min andra favorit är Daniel Anderssons skulptur Big Block Beauty. Här förenas ett intresse för bilar och motorer med ett konstintresse.
Det är ofta vattentäta skott mellan de olika kulturella sfärerna.
-Raggare ser ner på konsten och kultureliten ser ner på raggare. Bilentusiaster föraktar konstkreativa men är kreativa människor själva. Daniel Andersson kombinerar de båda världarna. Hans röda motorskulptur  blir en mötesplats för motorintresserade och konstintresserade.

 
     
 
På utställningen visas välkänd bilkonst.
-Vi har med verk av giganterna Wahlberg och Franzén.
-Jag hoppas att det blir folkligt utan att vi tummat på kvaliteten.
Genom att välja ett så populårt tema som bilen hoppas man både få sin vanliga och en bredare ny publik.
- Är det inga skinnvästar här i sommar kommer jag att ta det som ett personligt misslyckande. Når vi bara ut med informationen kommer en jättepublik.
   

 

Bo Borg
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst