Götene Konstförening
Bengt Jakobsson
Akvareller
pågår till den 30 april
Götene Konstförening är ett pålitligt vattenhål för den konstintresserade
 
Bengt Jakobsson
 
 
 

Den här gången visar man akvareller av Bengt Jakobsson. Det är andra gången han ställer ut i Götene. Första gången var i samma lokal fast året var 2003.
förhoppningsvis kommer publiken att se att jag har utvecklats och att det framåt med mina bilder. Jag har en förhoppningen går mot insikten att less is more. Mitt ideal är att uppnå konstnärlig förtätning genom reducering.
Han är boråsare av födsel och ohejdad vana.

 
 


  -Jag har målat akvarell i över trettio år nu. Jag har fått min grundskolning av Arne Isaksson på Gerlesborg. Och sen gäller det att måla på hela tiden för att jobba upp den handaskicklighet som behövs om det ska bli nåt med akvarellerna.
-Jag målar mycket landskap. Jag målar alla årstider, utom sommaren. Grönt ligger inte alls för mig. Det har gjort att jag gärna söker mig till Norrland och Lofoten.
-En Bengt Jakobssonakvarell är en bit landskap, tolkat och modifierat av mig. Jag har en idé eller en tanke innan bilden kommer till. Ofta fascineras jag av en dimma, ett regn eller ett berg. När jag bestämt mig för motivet måste det anpassas för att passa akvarellteknikens speciella förutsättningar. Jag tänker länge på hur jag ska kunna visa just det jag vill visa med en speciell bild.   Sen går själva målandet snabbt.
Han arbetar ibland direkt inför naturen. Ibland med minnena i ateljén. Och ibland i bilden. Allt efter väder och tillfälle.
Hur har han hittat fram till sitt speciella uttryck?
-När man börjar måla utkristalliseras en färgskala man trivs med. I mitt fall blir det att jag söker mig till motiv där jag hittar de färgerna. Därför söker jag mig som sagt till Norrland, höst, vinter och vår.
Det är inga människor i hans bilder.
.Men de finns härinne i mitt sinne. Så de kommer snart. Jag börjar bli mogen och sugen på det.
Hur vill han att hans bilder ska uppfattas?
-Det ska synas att det är en akvarell. Det får inte bli en färglagd teckning. När man ser bilden ska man tänka, ”den där är inte torr än.” Och det är med akvarell som med kroki. Det ska gå snabbt och det ska synas att det gått snabbt. Jag vill bevara den underbara känsla det är när man fått rätt flyt.
Vad är det som är så speciellt med akvarell egentligen?
-Det är svårt! Man kan inte ändra och det vita ska inte målas dit, utan vara utsparat papper. Och så kan luft, dimma och vatten uttryckas bättre i akvarell än i andra tekniker.
Vad handlar hans bilder om?
- De handlom m min känsla, t ex när jag går i skogen, fångas av nåt och ryser till.
Stilen?
-Klart jag har min stil, men jag vet inte vad jag ska kalla den. Grunden kommer från Arne Isacsson. Honom har jag diskuterat så mycket med. Men samtal i all ära; det är i ateljén som färdigheterna slipas och slits fram.
-Akvarell är ett krävande måleri. Man kan inte hålla upp en vecka utan att man tappar greppet och får börja om litet.
Den eviga frågan om stilen igen.
-Jag kan inte säga att jag inte beundrar och påverkas av Lars Lerin. Liksom förstås Arne Isacsson.
Den närmaste framtiden har han många järn i elden.
-I maj ska jag leda en akvarellkurs på vara folkhögskola. Och så jobbar jag på mina utställningar i Borås och Stockholm. Det är lång framförhållning numera. Jag har utställningar planerade fram till 2012 redan
 
     

 

 
BO BORG                                         
 


Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst