Björn Nordén
Målningar, skulptur, foto, m m
Galleri Splace, Mariestad
20/3 - 27/3
FULL FÖRTRÖSTAN INFÖR DET OVÄNTADE
 
Björn Nordén är fascinerad av teckenGalleri Splace i Mariestad är en träffpunkt med estetik och nytänkande i centrum. Här verkar kreativitetskonsulten Björn Nordén. Hela sitt yrkesliv har han ägnat sig åt utvecklings och förändringsarbete av olika slag. Sedan tio år arbetar han också som konstnär. Han visar nu en retrospektiv utställning under rubriken SALE. Han visar ett sextiotal verk gjorda 2000 – 2009.

– Jag är förvånad själv att jag hunnit med allt detta. Jag har ju haft ett jobb som utvecklingskonsult som tagit minst 120 % av min tid och mitt engagemang i anspråk.  Men konsten och lusten till skapande har en väldig kraft.

– När jag nu ser bilderna samlade blir det spännande även för mig, för jag ser att bilderna berättar historien om mig.

– Jag vet inte varifrån motiven kommer. Och det är flera av verken jag inte förstår själv. Men min grundprincip jag har som konstnär och människa är att det man kan ska man lägga bakom sig. Men som sagt, jag ser att det jag gjort ändå bildar ett slags pussel.

Björn Nordén började sin konstnärsbana med en utställning i det s k Gutenberghuset i Mariestad. Det är en stor utställningsplats i två krävande våningar.

– Jag jobbade med kreativitet. Jag hade kaos och oordning i jobbet. Jag märkte att konsten blev en konstrast till arbetet. Och då blev det att jag gjorde stora svartvita verk som byggde på avklarnade former. Jag drogs mot det minimalistiska.

– Men ledstjärnan för mitt skapande är att jag känner ett krav på mig att pröva nya vägar. Det har inneburit att jag t ex både haft en fotoperiod och en skulpturperiod i trä o s v.

Hur hänger konstnärskapet ihop?

– Jag undrar ibland själv var den röda tråden finns. Men ett gemensamt drag i min bildkonst är att jag nästan alltid jobbar med ett grovt strukturerat papper, med rivna kanter som jag i alla år importerat från Indien. Det är ett mäktigt och kraftfullt papper. Ett sorts ark väger nästan ett kilo. Papperet blir en del av uttrycket.

Och hur har konsten förändrats?

– Jag märker att jag gjort en mycket estetisk konst genom åren. Konst och liv hänger ihop. Så nu när jag har det litet lugnare i arbetslivet blir min konst mer expressiv.

Hurdan är din skapandeprocess?

– Bilderna kommer numera helt oplanerat. En av de senaste bilderna kom sig av att jag satte mig i trädgården iklädd vita shorts. Jag fick vinbärsfläckar. Och en tanke slog mig; Den här speciella färgen går att göra något av.

– En annan gång hittade jag bitar av rostig taggtråd i Frankrike. Det blev motivet till en serie tuschteckningar.  Och på det viset är det. Jag försöker alltid ta till mig det oväntade.

Gång på gång återkommer han till sin fascination av tecken.

– Jag gillar tecken. Älskar t ex kalligrafi. Det ligger alltid något bakom. Det blir särskilt spännande om tecknet har ett skönhetsvärde. Estetiken måste alltid komma inifrån. Som konstnär måste man förmedla något äkta. Den ambitionen tummar jag aldrig på.

Björn Nordén driver också galleri Splace i Mariestad. Det har legat på sin nuvarande plats i 4 år. Men nu ska det flytta.

– Det enda man vet riktigt säkert är den nya adressen och att jag ska göra något helt nytt. Vi har haft ett dussintal utställningar i de här lokalerna. En höjdpunkt var utställningen med Natalia Edenmont vi gjorde i samarbete med Wetterling Gallery.

– Men nu är det dags för något nytt. Vi ska bli granne med galleri Imma. Då får den goda smaken ett skyltfönster till i centrala Mariestad. Vi ska samarbeta och försöka tänka litet nytt. Vi ska bland annat jobba med utställningar till det återkommande Art Speed and Design.

Och så jobbar Björn Nordén på att försköna staden med graffiti av hög klass på Mariestads silo.

– Som vanligt litar jag på och har full förtröstan för det oväntade.

BO BORG


 

 

 

 

 

 

-

 
 
 

100324
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst