Lars Agélii
Resan mot Apokalyptus
Fotografiska fantasier
Galleri Rosengången
13/3 - 18/4


UPPTÄCKER EN HÖGTSTÅENDE KULTUR

 
Lars Agélii rekognoscerar i världsrymden

 

Apokalyps! Under en lång tid har ordet bara blivit alltmer feltolkat. I själva verket har begreppet ”apokalyps” inte alls med undergång att göra. Det kommer från grekiskans 'apokalypsis' som kan översättas med ”uppenbarelse”, "klarläggande", eller ”avslöjande”.

Att det har sammankopplats med katastrofer beror på den uppenbarelse som aposteln Johannes berättar om i ”Johannesapokalypsen” eller den mer kända ”Uppenbarelseboken”, som handlar om den yttersta tiden, och om de händelser som skall utspelas före Messias ankomst.

Den digigrafiske konstnären och pionjären Lars Agélii har på senare tid tagit konsekvenserna av detta. I hans nya världar tycks bara skönhetens lagar gälla. På rekognosceringsturen ut i den mörka, sagolikt vackra, hisnande världsrymden avslöjar lyckligtvis konstnärens utsända spaningsfarkost en mystiskt beslöjad närvaro av en mer andligt och humanistiskt högtstående kultur. Både förberedelser och avresa från jorden till vår nya och bättre planet, Apokalypsus, skildras i sju bilder, både ömsint och humoristiskt.

– Här kan du se hur vår spanare reser allt närmare ut bland rymdens alla uråldriga astrologiska tecken, visar Lars Agélii.

Men den illgula farkostens avancerade spanings – eller radarutrustning ser faktiskt mest ut som en - tesil?

– Javisst, säger konstnären. Det är en tesil. Varför inte, ler han hult.

Om man tittar ännu närmare igenkänner man snart Lars Agéliis typiska bildbyggarmaterial, höghusens travade Bassettkonfekt och, där andra planeters uppseglande rymdskepp passats in, närvaron av de svarta lakritsbåtarnas mörka armador, den här gången sedda uppifrån, med spaningspilotens ögon.

Utställningens sju bilder har alla, med ett slags bläckstråleskriftmetod, tryckts på glänsande aluminium.

– Det ger bildernas färger större lyster, förklarar Lars och pekar på en bild som tycks föreställa en turistort med höghus utanför vilka beachens människor hukar under strandens massor av parasoll, under ett tungt glödande solklot. Växthuseffektens uppvärmning skildras här med ett slags högeffektivt blänkande reklamidiom, likt en svartsynt science fiction. Det är både en enkel och komplex bild som rymmer en mångfald av motstridiga budskapsskikt.

– Den är bearbetad i Photoshop i 23 lager, ler Lars Agélii. Sedan har det tillkommit en ny, för situationen passande godissort, nämligen bilar. Här är det högtrafikerat av godisvärldens mest sålda bil, Ahlgrens bilar.

Milslånga köer speglar sig inåt i bildens soldränkt gulfläckiga yta i aluminiumets skimrande glans. I några bilder låter Lars Agélii också två av 1400-talskonstnärerna, Hieronymus Bosch med alla sina förvridna figurer, och Botticellis mer väna, Venus födelse, mötas, så att säga på varsin planhalva, som illustrerade han på en och samma gång världens upplösning och vårens växande livskraft.

Det är som om alla, hela mänskligheten, på en och samma gång vore på väg att överge vår sargade planet, som också i den sista bilden betraktas på långt avstånd, efter att kameran nyss tagit sällskapsresans sista gruppbild på jorden, före vår slutliga avfärd mot den nya hägrande planetens högre mål. Lars Agélii hinner till och med, på vår väg bort, snudda vid en viss sentimentalitet i saknaden av den gamla hopplösa trasselsudden jorden, och lyckas på så vis också ta udden av budskapets skarpa ironi. Två mangafigurer står allra längst fram bland dem som är på väg upp i rymden.

Ett avlövat träd vid en gräll röd strand vid ett giftgrönt hav påminner inte så litet om scenen i Samuel Becketts I väntan på Godot.

Någonstans på vägen, långt ut i den svarta rymdens oändlighet, dyker mängder av fladdrande vackra fjärilar upp kring rymdskeppet. Rakt framför oss tornar en väldig geometrisk planet upp sig i all sin mäktighet.

– Jag hittade faktiskt planetens mönster när jag var på Disneyland i USA för några år sedan, berättar Lars Agélii som alltid haft ögonen med sig på stränder och caféer och som alltid har ett gott öga till allehanda användbara prylar som man finner där. Kapsyler, glasspinnar, drinkparasoller och andra ting spelar viktiga roller i bildernas iscensättningar.

ANDERS THURESSON          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100319
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst