Berndt Jutemar
"I min egen tid"
Grafik, skulptur
Galleri Stockselius, Skövde


ARBETAR MED MÅLERISK GRAFIK
 
  Ett kontrollerat och återhållet formspråk

 

"I min egen tid" heter en på många sätt högintressant utställning på Galleri Stockselius i Skövde. Det är konstnären Berndt Jutemar som visar arbeten han gjort under sin långa och rika karriär. Han har fyllt 8o i år och är trots, eller på grund av detta, vitalare än många yngre konstnärer.

Utställningen följer en kronologi som visar både hur hans konst utvecklas, men också hur sammanhållet konstnärskapet varit. Zenit gratulerar och lyfter på hatten för en imponerande konstnärsgärning!

Den första frågan handlar förstås om utställningstiteln "I min egen tid".

-Som konstnär har jag min egen tid. Mina kompisar som ger mig idéer och inspiration kan vara verksamma i detta nu eller för 500 år sedan. Men man måste var med själv, det är det viktigaste. Det blir ingen konst av influenser.

-Arbetet ändras med tiden. Det går långsammare idag. Allt tar mer tid.

Utställningen pågår över Berndt Jutemars åttioårsdag.


-Det är en retrospektiv som spänner över femtio  år. Det är bilder från 1960 till idag. Det är så där 50-60 bilder. Den första bilden är från 1963. Det är en svartvit linjeetsning. En naturimpression. Jag kan se idag att jag var mycket influerad av den fina grafikern Birgitta Liljebladh.

-Jag jobbade mycket med svartvit grafik på den tiden. Jag berättade t ex om en vy som var uttrycksfull. Jag jobbade med en nervös och trasig linje och en intensiv svärta. På den tiden tryckte jag i en liten press jag hade hemma.


I mitten av sjuttiotalet fick han kontakt med mästertryckaren Ole Larsen i Helsingborg.

-Jag fick fantastiska fackkunskaper som inte fanns i västsverige då . På den tiden gjorde jag föreställande bilder. Motiven var t ex kinesiska drakar. Jag har faktiskt kvar en drake jag använde som förlaga. Jag tar fram den en gång om året så den får flyga. Och det gör den än.


Impressionismen var en stor influens. En annan var den franska materialtraditionen.

-Det var mycket måleri i min grafik på den tiden.  Jag jobbar med grafik för att jag gillar hantverket. Jag är händig och tycker det är kul när jag får göra nånting själv.

Han har jobbat i de flesta grafiska tekniker, som svartvit etsning, färgetsning, litografi, träsnitt och olika blandtekniker.


Hur känner man igen ett grafiskt blad av Berndt Jutemar?

- Innehållet är berättande. Det handlar ofta om influenser från andra kulturer transformerade till Skultorp. Min färgskala är den traditionella för grafik. Och framför allt för att det  tekniska är skickligt utfört. En grafisk teknik är som ett instrument. Det gäller att välja det instrument man vill spela på.


- Jag har gjort många olika saker genom de många åren.  Jag har t ex gjort en målerisk grafik. Och bilder med starka influenser från Mexiko, Japan, Kina osv. Och jag har gjort några jättestora grafiska blad.

Genom åren har han byggt upp ett arkiv med de grafiska blad han har gjort.

-Nu visar jag dem och säljer dem. Det är många nummer 1. Men vad ska jag som åttioåring ha dem till. Jag ville hellre göra en minnesutställning m och får vara med. edan jag fortfarande lever.

Han har gått sina egna vägar som konstnär.

-Jag skiter i trenderna som kommer och går. Jag är bildkonstnär och jag gör bilder. Jag vill inte göra allt möjligt och kalla det för konst.


-Som grafiker var jag nog bäst. Då jobbade jag så mycket med grafik. Det är mindre idag. Jag kan känna en saknad att inte stå så mitt uppe i konsten nu som jag gjorde då. Då reste jag mycket och fick många goda konstnärskamrater.

Han personlighet, noggrann och kompromisslös med kvaliteten går igen i hans konst. Han vill ha kontroll över alla delar i ett verks tillkomst och uttryck.

-Jag har en arbetsdisciplin som gör att jag aldrig slösat bort min tid. Och mitt bildspråk är kontrollerat, återhållet och tydligt. Jag gillar inte flummeri! Kontroll är viktigt för mig. Det handlar inte om makt, men jag vill styra så att det blir bra.

Han har också varit mycket aktiv som föreningsmänniska inom konst och grafik.

-Jag har jobbat och jobbar mycket med föreningsliv som har med grafik att göra. Jag är aktiv i den grafiska verkstaden i Skövde jag var med och startade.

Med åren har Berndt Jutemar alltmer utvecklat sitt arbete som skulptör.  Han  har ett tiotal skulpturer med på utställningen.

-Jag har jobbat med skulptur i femton år nu. Jim Berggren, Nils Matsson och jag började att hugga i sten i Dala. Och jag är kvar där. Och det har blivit mest sten jag jobbat med.


-Min utveckling som skulptör har gått alltmer mot ett geometriskt formspråk. Jag söker anknytningen till det konsthistoriska på olika sätt. Det finns en exakthet och en tradition i det geometriska. För mig handlar geometrin om känslor. Ett gyllene snitt är inte bara exakt och harmoniskt, det bär också känslor. Geometrin är ett slags trygghet i vår oroliga tid och värld. Den är andlig, klar och bra.

-En av mina senaste skulpturer var den uggla i granit jag gjorde som en utsmyckning vid universitetet. Den har en skala och en självklar form. Och det var roligt att jobba i granit.

Och hur inleder Berndt Jutemar nästa 80-årsperiod?

-Jag ska göra en utsmyckning i ett frigidarium, där växterna ska vila under den kalla årstiden. Det blir en klassisk kolonn med joniskt kapitäl som kommer ut ur väggen.

BO BORG

 

 

100310
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst