Maja Kristin Nylander,
Dan Isaac Wallin
Fotografi
Galleri Skarliden, Vara
30/1 - 21/2


LÅNGSAMMA BILDER SOM KOMMER INIFRÅN
 
Maja Kristin Nylander tycker om skeva bilder
 

En av Galleri Skarlidens specialiteter är konstfotografi. På den nu pågående utställningen visas arbeten av två unga fotografer som har gemensam ateljé i Göteborg.

– Jag kommer ursprungligen från Kolbäck i Västmanland, men är sedan många år bosatt och verksam i Göteborg.
– Min utbildning som fotograf fick jag på Napier University i Storbritannien. Det är en både akademisk och praktisk utbildning för blivande fotografer. Jag gick där i tre år och blev klar 2002.

– Sedan dess har jag jobbat med många saker som har anknytning till olika aspekter av fotografiet. Jag har jobbat som fotolärare och varit anställd som fotograf vid Kungliga biblioteket. Och så jobbar jag som frilansfotograf. I det jobbet är det mest redaktionellt arbete inom press av olika slag. Och så arbetar jag för olika magasin och med reklam.


2004 gav hon ut en fotobok och producerade en utställning. Den turnerade bl a på museer. Den hette Syskon och handlade om syskongrupper där en person hade ett funktionshinder.

På utställningen på Galleri Skarliden visar hon bilder av ett annat slag.

– Jag kallar det långsamma bilder. Det är bilder där motivet och stämningen kommer inifrån mig.


Hon har klart för sig hur bilderna ska se ut innan hon tar fotografiet.

– Jag skissar bilden med papper och penna. Ibland skapar jag motivet genom att vänta tills jag hittar den lämpliga miljön och kanske också lägga till någon rekvisita som behövs.

– Mina bildidéer är ofta av den karaktären att hade jag kunnat måla hade jag gjort det. Men det kan jag inte.
– Jag jobbar mycket långsamt genom hela skapande processen. Jag söker mig fram på olika plan och med olika tekniker. Det blir mycket eftertanke i bilderna.


För att få det uttryck hon vill ha i bilderna fotograferar hon med film och analog kamera.

– Jag jobbar med halvformats Hasselbladskamera. Jag får fram en känsla som helt enkelt inte finns i det digitala. För mig är det litet av magi när bilderna kommer fram i framkallningsbadet. Det är en större fysisk närhet i analogt foto. Och det trivs jag i. Liksom med den bruna ton jag ofta har i mina svartvita bilder.

Jag experimenterar fram den känsla jag är ute efter i mörkrummet.

Hon jobbar i serier med sina bilder. På den här utställningen visar hon bilder från två.

– Det handlar om känslan av en frånvaro. Jag har haft svårt att sova. Då skissar jag mycket. Och då hamnar jag motiviskt i ett läge mellan dröm och verklighet. Det handlar om känslor och tillstånd.  Mina bilder är mycket personliga och det tror jag betraktaren erfar.


Jag tycker ett citat av Susan Sontag fångar det jag jobbar med. ”Ett fotografi är lika mycket ett tecken på frånvaro, som det är skennärvaro.”

Utställningen visar bilder från de senaste fem åren. Hon har en längre serie bilder i ett litet format.

– Jag tycker det blir mer intimt med ett mindre format.

Hon skriver också med blyerts i anslutning till bilden.

Jag skriver dit anteckningar från skisstadiet. Det är osammanhängande och fragmentariskt. Orden är ett slags betraktelser över känslor.

Hon söker inte det mjuka och hela i sina bilder.

– Jag hatar perfekta bilder. Bilderna ska vara skeva i tonen. Det måste finnas något i varje bild som skaver.

Det ska vara något fel som man gör sig illa på i bilderna. Det är oftast det som är det intressanta. Därför strävar jag, kanske på ett omedvetet plan, efter en uppsprucken skönhet. Fläckar, skiftningar och sprickor måste vara med.

Jag vill inte att man ska se mina bilder som färdiga verk, utan som en pågående process. Det handlar inte om berättelser, utan om känslotillstånd.

Ser du de här bilderna som konstfoto?

Jag skulle kunna kalla dem för konstfoto, men jag vet inte riktigt vad det innebär. Men jag märker att de här bilderna trivs i gallerier. Vi konsumerar ju så många bilder så snabbt. Men i ett galleri tar man sig tid.

Vad inspireras hon av i sitt konstfoto?

– Jag förvaltar mycket inspiration från äldre fotografer t e x picturalisterna. Fotografen Sune Jonsson har betytt oerhört mycket för mitt fotograferande. Och fotokonstnären Elina Brotherus bilder talar rakt in i hjärtat. Poeten Tomas Tranströmers texter skapar bilder i mitt huvud.


Hon ställer ut tillsammans med Dan Isaac Wallin.

– Våra bilder klär varandra. Vi delar mörkrum. Och diskuterar mycket bild.

Maja Kristin Nylander jobbar med fotografi av alla slag.

När jag jobbat med reportagefoto jobbar jag med andra, Konstfotot handlar om mötet med mig själv.

Vad händer närmast?

Ett holländskt galleri gör utställningar med mina bilder. Så det planeras en utställning i Holland. Och så planerar jag ett nytt bokprojekt. Men mer om det senare.

BO BORG

 


 

 

 
 
 

100215
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst