Yvonne Nimar
Skulpturer
Galleri Imma, Mariestad


OM GRÄNSEN MELLAN LIV OCH VÄSEN
 
Yvonne Nimar har oftast människan som motiv


Yvonne Nimar är en aktiv konstnär. I höstas invigdes en konstnärlig utsmyckning vid ett servicehus i hennes hemstad Hjo. Och nyligen hade hon en framgångsrik utställning i Linköping. Hon har nyss kommit hem från en skulpturworkshop i Indien. Och hon har just haft en vernissage för en utställning med nya skulpturer på Galleri Imma i Mariestad.

 

– Jag visar ett trettiotal skulpturer i olika material. De flesta är i lera, det är det material jag jobbar mest i på vintern. Och så är det en del stenarbeten från i somras. Då jobbade jag en period på Konstnärernas kollektivverkstad i Gerlesborg, där jag är medlem sedan många år. Jag är där och jobbar så ofta jag kan. Där är bra arbetsförutsättningar. Där är en fin natur som är inspirerande att jobba i. och så finns det inget annat att göra än att jobba.

– Jag jobbar också då och då på en kollektivverkstad i Burgsvik på Södra Gotland. Och jag jobbar utomlands så ofta jag kan.

 


 

Hennes motiv är oftast människan.

 

– Men den här gången har jag också gjort några skulpturer med fåglar som motiv.

 

Hennes vanligaste material är lera.

 

– Jag modellerar gärna. Jag jobbar för det mesta i ett grovt materia. Det är en stengodslera med mycket chamotte i. Det ger strukturer jag vill åt. Det blir liv och sprickor när leran spricker upp.

 

En intensiv blå färg har kommit att bli ett typiskt drag i Yvonne Nimars skulpturer.

 

Skulpturerna har ofta ansiktsuttryck och hållning som ger en känsla av sammansatta känslor och psykologiska förlopp.

 

– Det handlar om liv. Om gränsen mellan liv och väsen.

 


 

Hon arbetar också i sten av olika slag.

 

– Sten står för sökande. Jag visar några stora alabasterskålar. De har fått namnet ”Till Bredden”. Jag har också gjort ett ansikte i alabaster. Alabastern blir slätare och liksom transparent. Man kommer in i stenen genom ljuset.

 


 

Till den här utställningen har hon också jobbat i papper.

 

– Jag har gjort bollar av nedskrivna samtal. Jag tycker ord är så vackra och bildmässiga.

 

Yvonne Nimar har just kommit hem från en arbetsresa till Indien.

 

– Jag blev inbjuden till en internationell stenworkshop. Vi var 10 skulptörer från olika delar av världen. Vi fick var sitt stort stenblock av en hård indisk marmor. Temat var astronomi. Vi jobbade på ett universitetsområde där astronomi var ett av specialiteterna.

– Jag gjorde en planet med en stor krater. Kring den cirkulerar tre huvuden. Vi människor är ju som planeter som är både ensamma och tillsammans.

 

 

Vad händer framöver?

 

– Jag ger ut en bok om min konst. Releasepartyt är den 13 mars samtidigt med en vernissage med mina skulpturer på Galleri Stockselius i Skövde. Och efter det är en utställning i Nyköping inplanerad.

 

BO BORG

 

 

 

  

 

100215
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst