Staffan Hjalmarsson
och Anders Lindgren
Inälvor, Hjärnor och Hjärtan
Panncentralen, Mariestad
23/1 - 7/2


DIMMIG KONSTATTACK
 
Konsten - ett rum att misslyckas i
 

En riktigt kall januarieftermiddag drog konstnärsgruppen Animal Spirits som består av Staffan Hjalmarsson och Anders Lindgren in i Mariestad. Man var bokstavligen ute för att lägga staden i rök. För ändamålet hade man med sig rökmaskiner och en vidlyftig retorik som skulle förklara alla projektets djupsinnigheter.

 

På olika platser i staden lät man röken forsa ut och lägga stadens byggnader i en svårgenomsiktlig Lützendimma. Och genom detta tänkte man sig starta intellektuella och känslomässiga processer. Man presenterade sig bland annat med ett ”statement” om sin verksamhet: ”Med en aldrig sinande energi attackerar de konst, kultur och mänskliga relationer”.

 

Zenit träffade de båda konstnärerna.

 


 

– Våra konstnärskap är bredare än det man vanligtvis presenterar på Panncentralen.

– Vi har fått vårt namn Animal Spirits efter nationalekonomen Keynes. Han, och vi i hans efterföljd menar att Animal Spirits är livsande. Det står för det irrationella. Och det vill vi också göra i vår konstnärliga verksamhet.

 


 

Deras projekt att lägga byggnader och lokaler i dimma kräver inte bara ord utan också en speciell teknisk utrustning.

 

– Vi har rökmaskiner med en kapacitet att släppa ut 2 miljoner liter rök i minuten. Vi försöker styra röken, men vi kan förstås inte kontrollera hur det utvecklar sig och sprider sig. Och vi ska spruta ut röken under två dygn. Vi har ett kraftfullt el-aggregat, två rökmaskiner och tre kameror i det här projektet.

– Vårt projekt är inte kulturutveckling, utan samhällsutveckling.

 

Tanken är att Mariestadsborna ska se byggnader man av vana och slentrian inte ser längre.

 


 

– Vi ska t ex röka in Centralstationen. Vi dokumenterar förstås processen och ska ta bilder på stationen före, under och efter rökutvecklingen.

 

Konstnärerna har bestämda idéer om vad som ska hända under ”berökningen”.

 

– En tanke är att den mäter tiden. Vi tycker att vi utför ett förvandlingsnummer. Så fort man går in i röken händer det saker. Man vet t ex inte var man befinner sig. Och man kan inte fotografera för det finns ingen fokuspunkt. Vi har hela tiden intressanta samtal med varandra. Och det här ska sätta eld under den brasan.

 

Medlemmarna i Animal Spirit har varit frustrerade över livet i våra konsthallar. I ett projekt gjordes Göteborgs Konsthall om till en bingohall. Man säger sig älska konsten för att det är ett rum man kan misslyckas i. Röksättningen av Mariestad är en ”site-specific” performance som dokumenteras.

 


 

– Det handlar om att konsten pågår på alla ställen.

 

– Det känns provocerande att foton från det här projektet kommer att bli åtrådda konstobjekt.

 

Vernissagen skedde stilenligt i en för tillfället rökfylld Panncentral

 

BO BORG

 

 

 


 

 

 

100206
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst