Birte Niederhaus, konstnärlig
ledare för fria teatergruppen
Die Bühne, startar Community-
teater i Angered
Regi: Satanisterna av Carina Rydberg
Premiär på Stadsteatern 19/2


SKAPAR INTERNATIONELLT CENTRUM FÖR COMMUNITY
 
Birte Niederhaus arbetar med barns rädsla
 

Skådespelaren och regissören Birte Niederhaus startade gruppen Die Bühne i Göteborg, där hon också är konstnärlig ledare, när hennes tidigare arbetsplats, fria teatergruppen Teater Bhopa i Göteborg, till mångas stora sorg, upphörde för några år sedan. Nu har Die Bühne fått över tre miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden för att bygga upp en Communityteater i Angered.

Det handlar om att få människor att berätta historier de tycker är viktiga, för att sedan gestalta och spela upp dem. Den professionella teatern finns där hela tiden närvarande som stöd och drivkraft. Nya berättelser ges en möjlighet och en scen och möter den professionella teatern.

Communityrörelser av olika slag växer starkt internationellt. I Latinamerika kallas de för ”frigörande teater”, i Asien kallas de ”revolutionära”. I Storbritannien tar de sig för det mesta an klassfrågor, medan det i USA och Kanada ofta är etnicitet som står i fokus.

Die Bühnes första produktion blir Angels of Angered, baserad på intervjuer som författaren och gruppmedlemmen Christofer Bocker under hösten 2009 gjort med yngre barn på Vättleskolan, på temat rädsla och änglar. Bocker har skrivit dramatik förr, bland annat Det Sjunde Blinget på Backa Teater förra året. Han har sammanställt och bearbetat intervjuerna till en pjäs som kommer att regisseras av Birte Niederhaus. Premiär i maj 2010 i Angered.

– I slutet av maj blir det nog. Vi räknar med att spela under Tjolahoppfestivalen där ute, säger Birte Niederhaus.

– Föreställningarna kommer att ges på Andra Stället och utomhus eller på torget framför ICA Maxi, jag ser föreställningen framför mig som väldigt avskalad och tydlig.

– Barns rädsla kan ofta handla om en oro inför att flytta till en ny skola, rädslan för att bli slagna av större barn o s v, säger Birte Niederhaus. Vi gjorde vår första workshop för barn i december, och kommer att fortsätta att arbeta kring temat hela våren, berättar hon.

Tolv barn är anmälda, på sikt ska mellan fem och sju barn väljas ut, att stå på scenen och gestalta berättelserna, vilket kommer att innebära mycket träning eftersom det blir många danselement. Alla som arbetar med barnen är proffs.

– Vårt nästa projekt kommer att handla om skam. Vi ska göra filmade intervjuer med killarna, jag ska intervjua tjejerna. Skambegreppet är ju kulturellt betingat och väldigt intressant, med många tänkbara infallsvinklar. Det är väldigt bra att kunna utgå från ett brett begrepp, menar Birte Niederhaus.

– Jag tror att vi genom vår communityform kommer att kunna ställa viktiga frågor om vad som rör sig i ungdomarnas huvuden. Vi kan lyfta fram känsliga frågor i ljuset och förhoppningsvis på litet sikt kunna minska laddade sexuella trakasserier. Det handlar mycket om att lyssna av, säger hon.

Die Bühne har nyligen inlett ett samarbete med en grupp i Botkyrka som redan har gjort ett par communityproduktioner, bland annat en intressant dansföreställning i en förortslägenhet. Gruppen vill skapa ett internationellt centrum i Angered för community, och fortsätta att gräva ännu djupare bland människors nutidshistorier.

– Vi låter oss inspireras av allt möjligt, som t ex ”flashmobs” och ”kitchen stories” idéer som lånat sin form från communityrörelsen. Vi planerar bland annat att ”låna ut” barn till gamla, en idé som redan visat sig fungera alldeles utmärkt på andra håll. Vi har mycket sådana roliga småprojekt som vi går och suger på framöver, skrattar Birte.

– Lusten att arbeta med community är sprungen ur ett slags erfarenhet, säger hon. Det är på en hög konstnärlig nivå som barn kan lära sig fatta vad det innebär att arbeta i den här branschen. I Norrsundet, utanför Gävle, gjorde man en bejublad cabaret med barn; de är oftast väldigt orädda, har lätt för att improvisera och inse hur gestaltning kan gå till. Bara att en vuxen sitter och lyssnar till dem känns som något stort, säger hon.     

Innan Birte Niederhaus börjar arbeta med barnen litet senare i vår, ska hon regissera på Göteborgs Stadsteater, Nya Studion. Carina Rydberg (Den högsta kasten) debuterar som dramatiker med nyskrivna pjäsen Satanisterna. Repetitionerna startade i början av december, premiär blir det den19 februari.

”Ett mardrömsspel om en mörk familjehemlighet”, menar Stadsteaterns marknadsavdelning om pjäsen på teaterns hemsida: ”Dödslängtan, kärlekstörst och naken ond kraft”.

– Ja, pjäsen handlar om en familj, om familjehemligheter. Jämfört med arbetet i en fri grupp känns det som att gå in i en stor teaterfabrik, men samtidigt ska det bli väldigt roligt. Jag och scenografen Karin Dahlström har tidigare jobbat mycket ihop. Pjäsen är en utmaning; den är dramaturgiskt väldigt speciell, med en djärvt omkastad kronologi, avslutar Birte Niederhaus.

ANDERS THURESSON

 

 

 

 

100204
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst