EN IKON FÖR RAGGARNA
Film om Eddie Meduza
 

Det har kommit en film om rockaren multiinstrumentalisten, kompositören och vardagsfilosofen Eddie Meduza (1948-2002). Den heter (förstås) Eleganten från vidderna och får sin officiella premiär på Göteborg Film festival. Zenit bjöds in till en förhandstitt hos en av upphovsmännen, Stefan Berg från Mariestad.

- Eddie Meduza var en mask, ett skal, ett alias för en mycket sammansatt och mycket begåvad människa. Han var minst tio personer i en. Kreativ som få. Han turnerade ständigt, skrev över 900 låtar. Och det han gjorde var eget, fyndigt och bra!
- Han var otroligt populär bland folk på landet. Han var en ikon för raggarna. Men han retade kulturelitetn som svarade med att rynka på näsan åt honom. När vi gjorde den här filmen var det för att vi tycker att han behöver få nån sorts upprättelse.


Michael Rosengren och Andreas Brink

Eddie Meduza föddes som Errol Norstedt 1948 och avled efter ett hårt och händelserikt liv 2002.
- Han bodde överallt. Han gick aldrig en vårtermin och en hösttermin i samma skola. Och han var hela tiden mobbad i skolan. I våra trakter bodde han bland annat  i Falköping, Kungslena och Tidaholm.

Varför den här filmen?
- Eddie Meduza var mycket kreativ. Han spelade till exempel in över tusen låtar och sketcher. Och allt håller på att falla i glömska.
- Det är ingen tvekan om att han har en plats i den svenska rockhistorien. Han var en folkets rockrebell. Han levde hela myten på allvar och på en gång. Han var kung i folkparkerna. Och han hade en så bred begåvning. Han drog hela lasset själv. Förutom att han var stjärnan, skrev, spelade in och sålde han själv. Han gav ”vanligt folk” deras egen rockrebell. Han jobbade hela tiden i hård motvind från etablissemanget. Han kunde ha tagit den enkla vägen och skrivit dansbandslåtar. Men han var en äkta rebell och outsider.
Han jobbade i många år och med många okonventionella metoder.
- Han började att sälja kassetter med E Hitler och Luftwaffe. Han hade bara råd med mycket små annonser i kvällspressen så det gällde att ha något som drog ögonen till den lilla annonsrutan.


Som Farbror Tomten

Han var raggarnas kung.
Hans kassetter skapar en bild av ett Sverige som faktiskt finns. Han hade många fyndiga och ironiska texter. Han hade en rad hits som Yeah, Yeah, Yeah, såssialdeokraterna, En Volvo och många många andra.
Vi vill att han ska bli ihågkommen för sina roliga texter och sin stilkänsla.
Filmen är gjord av Anakronfil, film- och musikproduktion.
- Inte faan vet jag vad vi gör egentligen, men vi består av mig Stefan Berg som är produktionskoordinator, researcher och bildbehandlare. Och Andreas Brink som är fotograf.
- Vi har funnits sedan 2008. Vi debuterade med Allting är en fördel, en film om konstnären Lars Vilks. Och nu ska vi ha premiär på filmen Eleganten från vidderna på Göteborg Film festival.
Och vi är mitt uppe i arbetet med en film om finske kultartisten MA Numinen.
- Jag bor och verkar i Mariestad och Andreas bor i Göteborg. Min utbildning är truckkort på Electrolux, livets skola och enstaka kurser i verkligheten. Utbildning pågår. Jag skaffar mig kunskaper allteftersom jag behöver dem. Jag är inte född till maskindel, och nu vill jag jobba med film ett tag.
Anakronfilms projekt har gått bra hittills.
- Vilksfilmen har gått på TV. Och filmen om Eddie Meduza är nominerad till bästa dokumentärfilm på Göteborg Film Festival.


Andreas Brink, fotograf

Men det är svårt att få ekonomi i projekten.
- Vi har levt med Eddie Meduza i två år nu. Så är det med kulturarbete. Du gräver ner dig för att du måste, avsett vad det kostar. Men lönen är mödan värd. Tänk om man kan få en massa svenskar att ägna en timme av sina liv åt vår film.
I Anakronfilm jobbar man också med musikproduktion.
-  Andreas och jag har skrivit och spelat in musik sedan slutet av åttiotalet i en liten källarstudio jag har. Och jag har frågat mig själv många gånger: Varför sitter jag i en sketen källare och spelar in?
Drivkraften är helt enkelt att jag vill bli bättre på det jag håller på med!

BO BORG

 
 

100130
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst