Skattkammarön
Musikal
Revymakarna
Skövde Stadsteater
5-24/1


Skattkammarön som musikal
 
Victor Morell i sjörövardrama
 

Sverigepremiär på den danska musikalificeringen av Robert Lois Stevensons klassiska äventyrsroman Skattkammarön bjuder Revymakarna. I svallvågorna efter den enorma framgångarna med filmerna Pirates of the Carabian finns ett jättestort intresse för sjörövarromantik.
 

I en av huvudrollerna spelar det unga stjärnskottet Victor Morell. Trots sina unga år, han är född 1989 har han redan en imponerande skådespelarerfarenhet och rutin.
- Det började på allvar 2001 bär jag var med i Småstjärnorna på torget i Tibro. Jag stortrivdes och sändes att scenen var rätt plats för mig. Och jag riktigt kände hur kul det är att stå på scen när jag var en av rumpnissarna i en uppsättning av Ronja Rövardotter.Han började sin väg mot skådespelaryrket med att gå på estetiska programmet på Katedralskolan i Skara.
- Det är en riktigt bra skola för en ung man med skådespelardrömmar. Man får en bred grund till fortsatt arbete inom fortsatt arbete inom teatern.
- Sedan började på Skara skolscen 2008. En suverän scenskola! Här får man vara totalt fokuserad på teater, tal, rörelse och improvisation.
Men redan innan han började sin skådespelarutbildning hade han haft en rad roller hos Revymakarna. Han har haft stora roller i deras uppsättningar av Pippi Långstrump, Peter Pan, Emil i Lönneberga och Oliwer Twist.
Hur bred utbildningen nu han än har har Victor Morell ändå hållit på mest med komik.
- Jag fick en kick av att jag fick Torparpriset 2008. Det är ett stort stipendium till minne av mästerkomikern Mats Ljung. Juryn hade sett mig  I skuggan av Broadway. I Skattkammarön har han en ledande roll.
- Det är en sjörövarhistoria. Det är ett slags dramatiserad skattjakt. Det handlar om en ung kille som vill lära sig nya saker. Han är nyfiken, men också litet osäker. Alla kan känna igen sig på något sätt.
Musiken är gjord av det danska popfenomenet Sebastian som lär ha sålt 2 miljoner skivor i lilla Danmark. Och Skattkammarön sägs vara den mest spelade musikalen någonsin i vårt södra grannland. Och låtarna är en rad snällpoplåtar.- Sebastian har skrivit musiken till musikalen om Ronja Rövardotter också. Han skriver popmusik som fungerar riktigt bra i musikalsammanhang.
Trots sina bara tjugo år har han redan stor rutin från många av Revymakarnas barnproduktioner. Det märks att Victor Morell satsar stenhårt på sin skådespelarkarriär. Victor tar sin roll på ett drivet sätt och spelar fram den unge
Jims speciella kombination av nyfikenhet och förskräckelse. Han agerar säkert och sången hinner han slipa på. Trots sin ungdom är han professionell och förfaren i det svåra skådespelaryrket.
Han fick goda recensioner för sin insats.Vad händer då härnäst?

- Jag söker de stora teaterhögskolorna. I Luleå, som ligger först, har jag avancerat till tredje provet.
Och skådespelaryrket är den stora drömmen och det enda intressanta yrket.
- Jag vill bli skådespelare. Jag brinner för det. Det är ett speciellt jobb. Shakespeare är härlig. Och jag gillar både drama och komik. Och så älskar jag musikal.

Andra intressen utöver scenkonsten?
- Jag gillar sport. Har spelat mycket innebandy. Och jag spelar golf.Drömrollen?

- Jag är för ung för att ha en drömroll. Jag är i det stadiet att jag lär mig något nytt av alla roller. Att få spela i Skattkammarön är förstås en stor ära, och det är bra för självförtroendet att få ett så stort förtroende.

Hur känns det att spela så många föreställningar?
- Vi spelar ett dussintal gånger. Jag är heltänd varenda gång. För det här är mitt drömjobb.

BO BORG

 


Musikalen är b
aserad på Robert Louis Stevensons roman
Musik: Sebastian/Harris
Regi: Yvonne Schönborg –Strömer
Koreografi: Jorge Munoz-Escalante
I rollerna: Victor Morell, Helène Froh- Årjes, Bert Söderberg, Erik Lund, Peter Thorvald, Ulrik Arthurén, Bo Frid, Fleming Mouritsen, Peter Thorvald, Kjell Pehrsson med många flera.

 
 

100121
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst