Stig Lindholm
Mjuka och hårda figurer
Broderi
Nääs konsthantverk
21 november‒10 januari

 
GODMODIGA FIGURER I EN LYCKLIG VARDAGSVÄRLD
Stig Lindholm inspireras av sagor

 


På Nääs konsthantverk har textilkonstnären Stig Lindholm installerat sina broderier och dockor.

‒ Jag har gett utställningen namnet Mjuka och hårda figurer för att jag limmat mina broderier på kartong. Då blir de hårda fast de är mjuka.
Broderiet börjar bli alltmer aktuellt och närvarande i samtidskonsten. Men Stig Lindholm har sysslat med det sedan han lämnade HDK 1985.
‒ Jag började brodera direkt. Broderi är bild för mig. Det är mitt sätt att teckna. Jag gör inga skisser utan broderar direkt. För mig blir det uttryckssättet direktare.

 

Varför broderi?
‒ Jag tycker så mycket om känslan av ett textilt material. Och broderi är en långsam process som stämmer för mig. I broderiet är hand hjärna och material i harmoni.
Han
broderar nästan uteslutande på linne eller kombinationen linne bomull.
Linnet har en struktur som beror på hur det är vävt. Jag använder mig mest av gammalt linne, letar hellre efter begagnat än använder nytt. Det gamla har ju en patina och en karaktär inbyggt i materialet. Det känns bättre om materialet är slitet.
‒ Jag använder också tvinnad bomullstråd. När jag arbetar med färg färgar jag tråden själv. Det blir inte helt jämt, men i stället desto mer måleriskt.

Broderi är fullt av traditionella metoder och ”måsten”.
‒ Jag har inte gått in för att lära mig de traditionella stygnen. Nu har jag hållt på så länge att stygnen nästan väljer sig själva. Jag har inger spännram, utan håller tyget löst i handen. Oftast använder jag så kallade efterstygn. Jag fyller inte ytorna. Tålamodet till det tog slut för tio år sedan. Men ibland fyller jag ytorna med texter. Nu gör jag mest linjefigurer. Jag vill skapa ett rytmiskt mönster från början till slut. Jag lägger ut färgackord.

Hans broderier utgörs av en skara märkliga trivsamma figurer.
‒ Jag håller mig i en figurativ värld. Mina broderier är ett slags seriefigurer. Jag har ett stort läsintresse. Läsningen är min avkoppling och inspiration. Jag gillar särskilt den berättande romanen, där man kan gå in i miljöerna och själv känna och se. Jag gillar också sagor t ex av Selma Lagerlöf och H C Andersen. Jag är också en iakttagare av vardagslivet för det är ju det jag lever i. Jag har hur mycket som helst i mitt huvud. Bildidéerna finns överallt.

‒ Av alla dessa intryck  broderar godmodiga figurer i en lycklig vardagsvärld. Men mitt budskap är inte alltid så lyckligt. Och det behöver det inte heller vara. Men jag vill locka fram lekfullhet och lust till livet. Man ska bli glad av att se mina bilder.
Han visar  ett verk som kallas Uffes samling. Den har fått sitt namn efter hans framlidne bror som var en samlare. På en vägg är broderier i storleken 12 gånger 12 centimeter monterade på bestämda avstånd som ett slags textilt kakel.

Som barn och som vuxen samlar man på olika saker. Mitt konstnärskap handlar i mycket om mitt samlande. Jag samlar på ord, figurer, rutor, prickar och ränder. Min bror Ulf som dog vid unga år samlade också Det här verket är en hyllning till honom. Folk får sina egna associationer och minns kanske sitt eget samlande. Man ser nåt annat än det vardagliga i det vardagliga.
Stig Lindholm broderar också texter.
‒ Det står texter i flera av bilderna. De står kors och tvärs för det är ord och meningar som kommer spontant när jag broderar. Det är vardagsbetraktelser för den som kan ta åt sig det. Betraktelser.

Han visar sina speciella dockor.
‒ Dockorna är ett steg till. De blir ett annorlunda färginslag i utställningen. Just nu gör jag dockor som tilltalar barn, t o m tomtar.
Stig Lindholm är mycket konstintresserad och går ofta på utställningar och museer. Bland sina favoriter nämner han Keith Harning och Basquit. Klee är en annan stor favorit.
‒ Jag förkastar ingenting. Jag söker nåt hos vad det än är.
Konstnärligt vill han gå sin egen värld.
‒ Mina bilder tillhör en annan tid. Jag jämför mig inte med någon annan. Jag är litet udda, men jag förhäver mig inte över det. Jag tror på handens kraft inom allt från Hemslöjd till konst.

Stig Lindholm bor och arbetar på Majorna.
‒ Jag kan bara brodera här hemma i Göteborg.
Efter den här utställningen ska han delta i Rösska Museets Hommage till Textilia.

BO BORG 

 


 


091204
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst