De Lyx
PIK
Panncentralen, Mariestad

 

NYTÄNDNING FÖR PANNCENTRALEN
 
Vardagsföreteelser som lyx

 

Gert Winberg


Galleri Panncentralen i Mariestad har fått en nytändning, inte minst genom att konstnärsföreningen PIK alltmer aktivt deltar i utställningsplaneringen. På den ny pågående utställningen är det medlemmar ur PIK som själva ställer ut. Utställningen heter De Lyx och den sobra presentationen ger syn för sägen.

- Panncentralen är byggd i början av sjuttiotalet. I sin ursprungliga användning försåg den Johannesbergsområdet med värme. Sedan början av tvåtusentalet härskar konsten i lokalerna. Här finns ateljéer och ett galleri, berättar Gert Winberg, konstnär och utställningsansvarig.
- Panncentralen Galleri och Ateljé bildades 2001 av Monica Gallon, Ann Lönn och Birgit Backman som själva var yrkesverksamma som konstnärer och konsthantverkare.
 

Paula Obenius

Tanken var att man skulle skapa arbetsplatser, en mötesplats och en ny pigg utställningslokal i Mariestad.
- Man hade ambitionen att nå ut i Skaraborg, särskilt i de kulturfattiga norra delarna. Panncentralen har den dess haft ett drygt sjuttiotal utställningar. Bland många namnkunniga utställare märks Arne Isaksson och Karin Broos.
Nu pågår temautställningen De Lyx.
- Temat är överdåd och lyx. Under arbetet kom en del andra aspekter än de vanligaste fram. Det visade sig att för flera av oss var vardagsföreteelser som tystnad, tid och vatten större lyx än påkostade föremål. Så vi valde att göra en idéburen installationsutställning. Den visar essensen av de frågeställningar vi diskuterat. Var och en av oss har låtit frågeställningarna gro och växa hos sig.
Lokalen är insvept i ett vackert vitt tyg, som skapar känslan av att man går in i en grotta av ljus.
- Inget ska störa eller distrahera när du kommer in. Så vi har skapat ett nytt meditativt rum med hjälp av ljusa textilier. Vi har till och med dolt vår butik, så jul det är.


Tobias Andersson

Verken låter sig inte så lätt beskrivas för det handlar i mycket om idéer och associationer. Det är fem tredimensionella och ett plant verk.
- Paula Obenius är en filtmakerska som gärna tovar. Hon har skapat en svävande blomform tovad ull och papper.
- Håkan Reibäcke visar ett färgfotografi med två glödande former i mörkret. De är gjorda på ett sätt som skapar många associationer.
- Tobias Andersson visar en silverring med röd emalj. Man ser en antydd dödskalle. En ring i utsökt hantverk är ett lyxföremål man kan använda.


Monica Gallon

- Monica Gallon uppmärksammar ett stort globalt samhällsproblem. För många människor är rent vatten den yppersta och mest sällsynta lyx. Hon har därför installerat ett glas vatten som en symbol för live i sin monter.
- Annika Ravelin har gjort ett äggskal som förädlats genom att hon belagt det med guld på utsidan och silver på insidan
- Själv har jag gjort ett montage av ett stående och ett liggande timglas. Tiden är utmätt och har sin begränsning. Sanden i timglasen är symboliskt svart.


Gert Winberg

Hur ser framtiden ut?
- Själv ska jag delta i en utställning på Binnebergs Tingshus.
- Och Panncentralen har ett späckat utställningsprogram med toppar som skulptören Ian Newbury och keramikern Inger Södergren.

BO BORG

 Gert Winberg 

091201
copyright: ZENIT kulturtidningen i väst