Håkan Wester, skulptur
Christina Fredin, måleri
Galleri Lucifer, Skövde
14-29 november

 
MEDITATIVA FORMER

Håkan Wester gör skulpturer av geometrisk abstraktion

 

Håkan Wester ( f 1961) gick på Houvedskous målarskola. Men han blev så trött på måleriet att han började med skulptur i stället. Sen dess har han jobbat med skulpturer i geometrisk abstraktion i tjugofyra år.

‒ Det är mer konstruktion och hantverk än i måleriet och det passar mig bättre. Måleri är för lätt för mig.
Han har utvecklat en egen teknik för att limma ihop plexiglasskivor som han sedan sågar i block.
‒ Jag har kommit fram till att jag får ett fint uttryck i det. Men de fina uttrycksmöjligheterna har sitt pris. Jag måste ha gasmask när jag jobbar med det. I vissa större former jobbar jag med limträbalkar som jag målar.
Han är inspirerad av musik i sitt arbete.
‒ Jag tänker i termer av komposition och rytm när jag jobbar fram mina former. Mozart finns alltid med. När jag åker tåg sitter jag med mitt skissblock. Eller så ibland kommer jag på en form i ateljén som jag ritar rent med passare och linjal.
Han jobbar med geometriska former.
‒ Geometrin måste alltid kombineras med känsla för att det ska fungera konstnärligt. Jag vill skapa meditativa former. För mig är det repetitiva former med ett bra slut. Det uppstår t ex spännande former vid klyvning. Jag söker nya former jag ej sett tidigare. Det är väl ett slags forskning.Han får också mycket inspiration av sina resor.
‒ Vid en resa till Istanbul hittade jag mattor med mönster av ett speciellt slags stjärnor. Det har jag jobbat vidare med.
Det är viktigt att hans skulpturer inte blir för tillkrånglade.
‒ Jag vill peka på enkelhetens speciella skönhetsvärden. Men jag vet inte om det är skönhet jag egentligen strävar efter.  Det är snarare lekfullhet. Det viktiga är att jag hittar mitt eget bildmässiga sound.
Han har ett speciellt sätt att namnge sina verk.
‒ Jag ger mina verk ett nummer som namn. Jag har jobbat skulptör i 24 år. I år är alltså det 24e året och när jag gjorde årets tionde skulptur fick den heta 24:10.Kan man säga att dessa geometriska abstraktioner handlar om någonting?
‒ Varje form har sitt eget väsen. Det utstrålar en stämning som får sin egen karaktär av de många blixt‒och zigzagformeran. Och så har jag en speciell fascination för diagonalen.
Han ställer ut tillsammans med sin partner Christina Frendin.
 Vi ställer oftast ut ihop. Det är praktiskt; hon tar väggarna och jag tar golven. Jag är minimalist och hon är expressionist

Intressen och talanger utöver konsten?
 Jag är intresserad av matlagning, potatisgratin och lasagne är specialiteter jag är mycket bra på.
‒ Och så lyssnar jag mycket på musik när jag jobbar. Just nu är det Jenny Wilsson som går.Närmaste framtiden?
‒ Jag ska börja göra ännu större skulpturer. En grupp där de enskilda verken är över 2 meter är målet.
‒ Jag har förresten sålt 8 skulpturer i år. Alla ska vara på sjukhus. Det verkar som man ser min konst som läkande…

BO BORG


Läs om Christina Frendin >>>

 

091128
Copyright: ZENIT kulturtidningen i väst